V slovenskem skakalnem taboru so se v Zakopanah veselili ekipne zmage in tretjega mesta Anžeta Laniška. / Foto: arhiv SZS

Zmagali na zadnji ekipni tekmi pred Pekingom

Smučarski skakalci so pretekli konec tedna navdušili na tekmah svetovnega pokala v Zakopanah na Poljskem. Na ekipni tekmi so bili prepričljivo najboljši, na posamični pa je na tretjo stopničko stopil Anže Lanišek. To je odličen obet pred bližajočimi se olimpijskimi igrami. Ekipa za vrhunec sezone je že znana. Pred Pekingom skakalce čakata še dve postaji tekem svetovnega pokala, obe v Nemčiji.

Skakalci bodo nastope na olimpijskih igrah začeli 5. februarja s kvalifikacijami za tekmo na srednji skakalnici, zaključili pa z ekipno tekmo na veliki skakalnici 14. februarja.

Kranj – Smučarski skakalci Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so na sobotni ekipni tekmi svetovnega pokala v Zakopanah na Poljskem ugnali vso konkurenco. Pred drugouvrščenimi Nemci so imeli kar 67 točk prednosti, tretji Japonci so zaostali še šest desetink več. Slovenski skakalci so dosegli enajsto ekipno zmago, zadnjič so se je veselili v Vikersundu leta 2019. Sobotna tekma je bila zadnja ekipna pred olimpijskimi igrami.

»Za nami je super dan. Vsem nam je uspelo prikazati zelo dobre skoke. Končno se nam je tudi na ekipnih tekmah sestavilo, kar se nam je morda prej v sezoni malo podiralo. To je vse, kar je povedati,« je bil po tekmi zadovoljen Peter Prevc, ki je skakal odlično in v finalni seriji doskočil pri 140,5 metra. Bil je najboljši skakalec ekipne tekme. V finalu je 140,5 metra skočil tudi Lanišek. »Zadovoljen sem, saj smo kot ekipa danes dali vse od sebe. Bilo je neverjetno, res sem užival v drugi seriji. Vsi smo uspeli sestaviti dva dobra skoka, še posebej Peter. Razmere so se spreminjale, zato je bilo treba imeti nekaj sreče z vetrom. Navijači so bili neverjetni, to je bilo nekaj, kar smo vsi pogrešali,« je zadovoljstvo delil tudi Anže Lanišek. Veselje v slovenskem taboru je bilo veliko in zasluženo.

Ekipna zmaga je bila dobra napoved za nedeljsko posamično tekmo. Slovenija je imela na koncu kar šest skakalcev med prvo dvajseterico. Na stopničke je skočil Anže Lanišek. Po prvi seriji je bil peti, na koncu pa tretji. Zaostal je le za Norvežanom Mariusom Lindvikom in Nemcem Karlom Geigerjem. V Zakopanah je drugo leto zapored na posamični tekmi osvojil stopničke. Lani je bil drugi. »Za nami je super konec tedna. Zelo sem zadovoljen s svojimi skoki, čeprav so se danes pojavile manjše napake. A ne glede na vse sem zelo zadovoljen, saj skačem sproščeno,« je bil novih stopničk vesel Lanišek. Deveti je bil Timi Zajc, z 12. mestom se je na tekme uspešno vrnil Cene Prevc, Peter Prevc je bil mesto za njim, Lovro Kos 16., Žiga Jelar pa 19. Ekipo je na Poljskem vodil Gašper Vodan, pomočnik glavnega trenerja Roberta Hrgote, ki je zaradi tveganega stika z okuženim s covidom-19 ostal doma. »Za nami je odličen konec tedna, čestitke vsem fantom, skakali so vrhunsko. Danes je bilo malce več napak, kar nas je stalo še boljših rezultatov. Gremo naprej. Mi je pa žal, da ni bilo z nami Roberta Hrgote, da bi lahko delil te občutke,« je Vodan po koncu tekmovanja v Zakopanah strnil misli.

Ta konec tedna se bo svetovni pokal nadaljeval v Titisee-Neustadtu v Nemčiji, kjer bo Slovenija nastopila v enaki zasedbi. Smučarska zveza Slovenije pa je objavila tudi že ekipo za olimpijske igre, v kateri so Anže Lanišek, Timi Zajc, Cene Prevc, Lovro Kos in Peter Prevc.