Finalisti so na ogled tudi na plakatnih mestih v Kranju. / Foto: arhiv TAM-TAM

Plakati opozarjajo na diskriminacijo

Ljubljana – Projekt Plaktivat, ki kreativce spodbuja k odzivu na družbeno pereče teme, slovensko javnost pa k razmisleku o njih, je v svoji 14. ediciji v središče postavil diskriminacijo. Na 14. natečaj, ki se je odvil pod naslovom Diskriminacija in jaz, je prispelo več kot petsto prijav. V izbor za žirijo se je uvrstilo 323 del iz 24 različnih držav.

Strokovna žirija v sestavi Sašo Petek (Agencija 101), Katja Petrin Dornik (Herman & partnerji), Vasja Grabner (AV studio), Domen Husu (Yin+Young), Martina Kokovnik Hakl, Luka Bajs (Grey) in Tomaž Drozg (TAM-TAM) pa tokrat prvič v zgodovini ni izbrala zmagovalca, določila je le deset finalistov. Kot je zapisal član žirije Luka Bajs, Plaktivat že od nekdaj odlikujeta dve lastnosti, močno sporočilo in premišljena estetika. »Žal v tokratnem natečaju z žirijo nismo našli plakata, ki bi bil odličen na obeh ravneh. Zato smo se po temeljiti debati odločili, da v tem krogu ne razglasimo zmagovalca!« Vseh deset finalistov, ki so prepričali žirijo, je že predstavljenih na TAM-TAM-ovih plakatnih mestih po Sloveniji in bodo problematiko v skupnem prostoru odpirali vse do konca marca. V Kranju so plakati iz akcije na ogled na osmih plakatnih mestih.

Namen Plaktivatove komunikacijske akcije, ki jo je pripravil TAM-TAM Inštitut, je spodbuditi zavedanje, da je diskriminacija, čeprav je prepovedana, prisotna skoraj na vsakem koraku. Vsi smo soodgovorni, da ustvarimo pogoje za manj diskriminacije. Zato ne ravnajmo diskriminatorno, spoštujmo in upoštevajmo pravice in svoboščine drugih ter njihovo morebitno drugačnost. Vzporedno s plakatno akcijo pa je med 11. in 31. januarjem v TAM-TAM-ovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani na ogled 41 izbranih plakatov na omenjeno temo. Projekt Plaktivat, ki se je začel leta 2015, je do danes poudaril že 14 tem, med drugimi tudi nasilje nad ženskami, migracije, sovražni govor, krizo medijev, alternative potrošništvu, spletno zasvojenost in solidarnost.