V vseh porah covid-19 še kroji naša življenja

Beseda leta je beseda, ki je značilno zaznamovala neko leto. V Sloveniji je izbor besede na pobudo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prvič potekal leta 2016. V minulih dneh pa se je zaključila akcija Beseda leta 2021. V finalnem izboru besed so bili dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda in odlok. V spletni anketi, v kateri je svoj glas oddalo več kot 4100 ljudi, je zmagovalka postala beseda PCT – zdaj že dobro znana kratica za preboleli, cepljeni, testirani na koronavirus. Tudi kretnja leta, ki jo je izbrala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, je PCT. »Izbor, kot je Beseda leta, nam lepo pokaže, kako dogajanje okrog nas bistveno bolj vpliva na jezik, kot to lahko počnemo jezikoslovci,« je ponazoril predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU dr. Kozma Ahačič. Besedi leta 2021 PCT sta po vrstnem redu sledili besedi voda in proticepilec.

Če pogledamo pobliže besede iz finalnega izbora, ki so prišle v finalni izbor, sta le dve, ki ne spominjata na covid-19. To sta kolesarstvo (kronometer) in voda (referendum o vodi).

V vseh porah covid-19 kroji naša življenja. Imamo dnevno število obolelih, hospitaliziranih, preminulih za covidom-19, in ne pozabimo: za vsako številko je nekdo, ki ga ima nekdo rad. Imamo po novem besedo leta PCT, ki se neposredno navezuje na covid-19. Imamo stroko, ki si prizadeva prepričati neprepričane, in imamo odloke, za katere se pričakuje, da jih bomo spoštovali v zamejevanju okužb.

Prejšnji dan je bilo vprašanje, kaj sploh novega še lahko napišem na temo koronavirusa. Precej znano: da brez zaščitnih mask, razkuževanja rok, medosebne razdalje ... v tem času pač ne gre, če želimo dobro sebi in vsem drugim okrog sebe. To vedenje nam narekuje virus, ki je v prvi vrsti zdravstveni problem, čeprav prepogosto v zamegljevanju v luči drugih okoliščin kaže, da to ni. Pa je. V drugi vrsti so posledice. Naraščanje okužb, zdaj že več kot pet, sedem in tisoč na dan, postaja znova vse širši problem, tudi gospodarski zaradi izostanka od dela. Vsi vemo za vstopnico PCT v javno življenje, ki se sicer utegne skrajšati v PC. Kajti vsi vemo, da je na voljo cepivo, pri tem pa smo tako razdeljeni – in tu so resne skrbi. V peti val epidemije smo vstopili s prenizko precepljenostjo, izčrpanim zdravstvenim kadrom. Te dni znova potekajo Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Razmislek torej, kako bomo živeli oziroma želimo živeti naprej.