Smrtnikovi v novi sirarni: babi Ana, oče Tomaž, hči Katarina, mama Irena, sinova Milan in Marjan (klečita); hči Maruša je bila odsotna.

Nova sirarna na Jezerskem

Jezersko je postalo bogatejše za butično sirarno. Pred slabim mesecem dni so jo odprli na Ekološki kmetiji Spodnji Virnik družine Smrtnik na Zgornjem Jezerskem.

Jezersko – O lastni sirarni so na kmetiji Spodnji Virnik začeli razmišljati pred dobrimi petimi leti, razloži mama Irena Smrtnik, ki sirarno vodi skupaj s sinom Marjanom. Odprli so jo lanskega decembra, jo poimenovali Pr' Vernk, uredili pa znotraj kmetije.

Sirarna stoji na slabih štiridesetih kvadratnih metrih, investicijo pa je zelo podražila drenaža okoli hiše, izvemo. Smrtnikova razložita, da so sicer vedeli, da imajo za hišo izvir, ko pa so se lotili projekta, so ugotovili, da gre za večji problem z vodo, kot so predvideli, kar je precej povišalo stroške. Tako je celotna investicija na koncu znašala osemdeset tisoč evrov. Poudarita še, da jim je domača občina prišla naproti s subvencijo.

Za zdaj so njihovi izdelki iz kravjega mleka, računajo pa, da bodo ponovno začeli rediti koze in bodo imeli v ponudbi tudi izdelke iz kozjega mleka. Trenutno ljudje največ povprašujejo po jogurtih, ki jih tudi največ prodajo – zlasti sadnih in jogurta na grški način; a se tudi sir kar dobro prodaja, pove Irena Smrtnik. Poleg naštetega in mleka v sirarni proizvajajo še kislo smetano in maslo. Poleg mladega sira še sir za žar in takega z orehi, tudi skuto in sirotko, vendar, nadaljuje Smrtnikova, ker so majhni, delujejo po principu naročil. »Pokličete, naročite želene izdelke in vam jih pripravimo. Pridete jih iskat ali pa se Marjan zapelje v dolino,« razloži. Tudi Ljubljano obiščejo enkrat tedensko, izvemo. Povpraševanje po mladem kravjem siru pa presega zmožnosti in ga za staranje ne ostane prav veliko, čeprav sin Marjan razmišlja tudi o zorilnici za starejše sire.

Niso prva sirarna na Jezerskem, se pa mama in sin nasmehneta, da bi lahko pot, ki mimo njihove kmetije – tako rekoč čez dvorišče – vodi od centra Jezerskega do lehnjakotvornega izvira še mimo dveh kmetij, ki se ukvarjata s podobno dejavnostjo, poimenovali tudi sirarska ali mlekarska. »Če bi imela na Jezerskem vsaka kmetija svojo sirarno, bi lahko vse prodali,« meni sin Marjan.

Za zdaj Pr' Vernk ostajajo pri dvestolitrskem kotlu za mleko, v prihodnje bi morda lahko za kakšno glavo kravjo čredo povečali, vendar za zdaj v tej smeri ne razmišljajo. Zadostuje butičnost, takšna, kot je. Kmetija je znana tudi po odličnih namazih mame Irene, ki morda enkrat postanejo del ponudbe. Pravi, da ne bo rekla, da to ni mogoče, a še ne razmišlja o tem, saj ima na kmetiji ogromno drugega dela.

Marjan Smrtnik tudi pojasni, da so glede na nadmorsko višino, na kateri leži njihova kmetija, omejeni tudi s količino sena. Trava na tej višini je drugačna kot na nižje ležečih območjih, kar vpliva na kakovost oziroma okus mleka in mlečnih izdelkov – je drugačen, precej boljši.

Beseda nanese tudi na ceno izdelkov. Mama Irena pravi, da strankam želijo ostati cenovno prijazni, ker bi bili radi dostopni vsem. Ob tem pa Smrtnikova poudarita še, da imajo sicer sezono mlečnih izdelkov vse leto, vendar se kljub temu prilagajajo okolju, v katerem živijo, in letnim časom. Tako bo od marca naprej ponudba bogatejša, sirov in masla pa je tudi največ poleti, ko je sezona na višku. »Sicer se vse da dobiti celo leto, vendar je pozimi izbira izdelkov vseeno rahlo okrnjena,« zaključita Smrtnikova.