Picapolžki in koruzni mafini

Naj si bo piknik, malica ali obisk, popestrimo jih s slastnimi in hitro pripravljenimi prigrizki, kot so picapolžki in koruzni mafini.

Za pripravo picapolžkov potrebujemo: 1 zavitek lis­tnatega testa, 5 žlic paradižnikove omake, 100 g naribanega sira, 100 g rezin šunke, pol žličke origana, 1 jajce.

Listnato testo razvaljamo oziroma razvijemo v dolg pravokotnik. Premažemo ga s paradižnikovo omako ter potresemo z origanom. Po vrhu enakomerno razporedimo šunko, ki smo jo narezali na tanjše in krajše trakove, ter potresemo z naribanim sirom. Listnato testo zvijemo v dolgo rulado. Rulado narežemo na en centimeter široka kolesa. Zvita kolesa polagamo na pekač, prekrit s pekipapirjem, in jih po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 20 minut.

Za pripravo koruznih mafinov potrebujemo: 80 g pšenične moke, 40 g koruzne moke, 30 g koruznega zdroba, 1 jajce, 1,5 dl mleka, 4 žlice olivnega olja, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 100 g odcejene koruze, 100 g naribanega sira, 50 na manjše kocke narezane šunke, 50 g rdeče paprike, 50 g pora, pol žličke origana, pol žličke bazilike.

Skupaj zmešamo suhe sestavine: pšenično in koruzno moko, koruzni zdrob, pecilni prašek, sol, baziliko ter origano. Jajce zmešamo skupaj z mlekom in olivnim oljem ter postopoma dodajamo mešanico suhih sestavin. Nazadnje vmešamo še nariban sir, šunko ter na drobno narezano rdečo papriko in por. Z maso do treh četrtin napolnimo modelčke za mafine in pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno pol ure.