Tokrat lahko svoje umetniške spretnosti namesto na tortah, sladicah in piškotih preizkusimo na sveže vzhajanem ali pečenem kruhu. Kakor bi rekla Anita: »Naj droži in se krasi!« / Foto: osebni arhiv (Nik Jarh)

Umetnost krašenja kruha

Sredi lanskega decembra je mojstrica peke z drožmi Anita Šumer predstavila svojo novo knjigo, ki jo je naslovila Umetnost krašenja kruha.

Na predstavitvi knjige je v ljubljanski galeriji Sloart v pogovoru z Zvezdano Mlakar avtorica razkrila, da je tokratna knjiga namenjena prav vsem, ki obožujejo peko kruha: tako tistim, ki pečejo z drožmi, kot tistim, ki pečejo s kvasom. S prikazanimi tehnikami krašenja in zavijanja lahko namreč umetniškim spretnostim damo duška na sveže vzhajanem ali pečenem kruhu.

Anita Šumer se je na »drožastično« pot podala iz ljubezni do sočloveka, njene okrašene kruhke je namreč oboževal njen pokojni soprog Sašo, in tako se je rodila ljubezen do peke kruha. O tem pričata tudi njeni prvi dve knjigi Drožomanija in Slana in sladka drožomanija, ki sta peko z drožmi približali mnogim pekom v Sloveniji in po svetu. Danes že težko najdemo take, ki se še niso preizkusili v peki slastnega kruha, ki je z zunanje strani hrustljav in ima mehko sredico.

Po prvih dveh knjižnih uspešnicah pa se avtorica tokrat osredotoča na umetniški vidik ustvarjanja kruha. Kot pravi: »Če sta prvi dve knjigi dali vsebino, tretja knjiga daje obliko.« Trike, ki jih je Anita Šumer usvojila v zadnjih desetih letih, je strnila v opisu petih različnih tehnik krašenja kruha, ki obsegajo šabloniranje, slikanje na testo, uporabo posipov, zarezovanje in lepotičenje s testenimi okraski in posušenim cvetjem. Poleg tega se bodo tako izkušeni ljubitelji peke kruha kot tudi začetniki razveselili prikaza tehnik zavijanja kruha, saj so lepo okrašeni hlebčki lahko izvirna ideja za darilo.

Knjiga Umetnost krašenja kruha vabi tudi z vizualne plati. Fotografije v njej so delo fotografa Nika Jarha in stilistke Barbara Remec, za zaokroženo celoto pa je poskrbela umetniška direktorica Petja Montanez. Za vse, ki se s krašenjem kruha šele spogledujete, pa so zagotovo še posebno uporabne QR-kode pod opisanimi tehnikami. S skeniranjem kod namreč dobite dostop do dvajsetih videoposnetkov, kjer je prikazan postopek, kar je izjemno priročno.

Anita Šumer verjame, da lahko v knjigi dobimo veliko idej za izdelke, s katerimi bomo lahko razveselili svoje najbližje. Pravi, da je tretja knjiga v njeni glavi nastajala zelo dolgo, preden je vse ideje prenesla na papir in ustvarila edinstveno »pripoved« o umetnosti krašenja kruha.

Vse o drožeh in Anitinem ustvarjanju lahko preberete tudi na njeni spletni strani drozomanija.si, kjer boste našli tudi slastne recepte in številne napotke za peko. Poleg tega pa so na voljo tudi kompleti šestih šablon za krašenje kruha. Zanimivo je tudi njeno poimenovanje »drožopomočnikov«, kot jim pravi: drožič – nož za zarezovanje/krašenje testa pred peko, drožšpohtl – nož za deljenje in oblikovanje testa in drožkapa – kapa za pokrivanje vzhajalne košarice. Vsi ti pripomočki so ročno izdelani v Sloveniji izpod rok domačih mojstrov. Je pa knjiga tudi že na voljo v angleški različici, vendar v elektronski obliki. Del denarja od vsakega prodanega izvoda je namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom, tako da je vključen tudi element dobrodelnosti.