Lara Podlesnik

Odločila se je, da bo barmanka

Čeprav Lara Podlesnik ve, da so lahko urniki v gostinskem poklicu izjemno naporni in je delo za točilnim pultom tudi nehvaležno, je to ni odvrnilo od njene odločitve – navdušuje jo poklic barmanke. Zaupala nam je tudi enostaven recept za koktajl z jabolčnim sokom, rumom in cimetom.

Kamnik – Lara Podlesnik je rojena Radovljičanka, ki pa že dalj časa živi v Kamniku.

Prvič smo jo srečali na Bledu, in sicer na letošnjem 42. Pokalu Bleda – Memorialu Avgusta Trampuša, državnem prvenstvu 2021, kjer je tekmovala v pripravi aperitivnih koktajlov. Takrat je sicer zmagal koktajl lepa princesa Tomaža Fartka iz Mengša. Larin, ki ga je poimenovala blejska gladina, pa si je že prislužil priznanje za najboljše ime koktajla.

Najprej nas je zanimalo, kolikšno vlogo pri dobrem koktajlu odigra talent.

»Okusi so subjektivna stvar,« meni Lara Podlesnik. »Vsak ima svoj okus, obstaja pa neko zlato pravilo, da če bo koktajl všeč tebi, bo zagotovo še komu. Mislim pa, da z izkušnjami in nadgrajevanjem znanja z leti napreduješ.«

Dvaindvajsetletnica je članica Društva barmanov Slovenije (DBS) postala letos.

»Ljudje v njem imajo znanje, izkušnje, te spodbujajo, so vedno pripravljeni pomagati, te znajo usmeriti,« razlaga, zakaj se je odločila za članstvo.

O koktajlih se je nekaj malega sama že naučila »spotoma«, ampak dejansko strokovnost pa je pridobila s pomočjo mentorja v šoli in pa na praksi.

Najprej se je odločila za študij kitajščine

Kako pa je sploh prišlo do odločitve, da se je vpisala na Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem (VSŠGT) Bled, jo vprašamo. Odgovori, da jo je gnala prav odločitev, da želi biti barmanka. V smehu pa doda: »Po končani gimnaziji sem se najprej odločila za študij kitajščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ker obožujem Azijo in vse v zvezi z njo, a sem kmalu ugotovila, da mi študij ne ustreza.« Potem je razmišljala, kako naprej. Imela je že kar bogate izkušnje z delom v gostinstvu. Ravno v tistem času je začenjala delo v strežbi v kamniškem Korobaču, kjer ji je eden od dveh šefov tudi predstavil svet koktajlov. »Samo delovno okolje je bilo zdravo in pomislila sem, zakaj pa se ne bi odločila za gostinski poklic. Tako sem se vpisala na VSŠGT Bled in izbrala smer gostinstvo.« Čeprav Podlesnikova ve, da so lahko urniki v gostinskem poklicu naporni in je delo za točilnim pultom lahko nehvaležno, je to od njene odločitve ni odvrnilo.

Lara Podlesnik je danes tik pred diplomo, opaža pa, da v njeni generaciji ni pretiranega zanimanja za barmanstvo, tako kot tudi ne za strežbo. Več ga je za poklic kuharja, vendar doda, da jo kuhanje zanima le toliko, da zna zase pripraviti kaj dobrega.

Jabolčni sok, rum in cimet

Za konec jo povprašamo še, kaj po njenem mnenju ljudje v prazničnih dneh decembra najbolj pijejo. Ni veliko razmišljala: »Kuhano vino je seveda decembrska klasika. Priljubljen je tudi kuhan gin. Zadnje čase pa ljudje posegajo tudi po punču.« Potem pa nam je zaupala zelo enostaven recept za koktajl, ki pa ravno tako razveseli čute. »Sploh ga ni treba greti,« pravi. »Potrebujete deciliter jabolčnega soka, tri centilitre dobrega ruma in cimetovo palčko, s katero sestavini pomešate. To da ravno pravšnji vonj po cimetu, okus po njem pa ne prevlada. Vse skupaj pride še bolj do izraza, če mešanico postrežete v plitkem kozarčku; če pa najdete kje kakšno keramično bučko, pa še toliko bolje.«