V Kranjski Gori je uporaba pirotehnike zanetila prepir in pretep med več osebami. Na fotografiji, ki je nastala 31. decembra 2021 dopoldan, je središče Kranjske Gore. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Pirotehnika zanetila prepir

Silvestrska noč je bila za policiste delovna, četudi letos ni bilo organiziranih javnih prireditev. Za varnost na terenu je po vsej državi skrbelo več kot 500 policistov, skupno pa so obravnavali 23 prometnih nesreč, 52 kršitev javnega reda in miru ter 40 kaznivih dejanj.

Kranj – Gorenjski policisti so zadnji dan leta na številko 113 operativno-komunikacijskega centra sprejeli sedem obvestil o prometnih nesrečah, od tega je bila ena s telesnimi poškodbami. Na Jesenicah je voznik dopoldan trčil v peško in jo poškodoval. Okoliščine po navedbah policije kažejo, da jo je pri zavijanju spregledal zaradi t. i. sončne bleščavosti. Gorenjski policisti so sedemkrat posredovali tudi na javnem kraju, v petih primerih je šlo še za kršitve v zasebnih prostorih zaradi prepirov, alkohola in glasne glasbe. S področja kriminalitete so obravnavali prijavo sumov kaznivih dejanj tatvine, lahke telesne poškodbe in poškodovanje tuje stvari. Policisti so v enem primeru zasegli prepovedano drogo, v devetih primerih pa so posredovali zaradi pirotehnike.

Pirotehnični izdelek mu je razneslo v roki

Že ob 13.40 je na Jesenicah zaradi pirotehnike zagorel in pogorel zabojnik za smeti. Uporaba pirotehnike je škodo povzročila tudi na objektu v Šenčurju in na zabojniku v Kranju, pri čemer policisti še vodijo postopke. V Kranjski Gori je uporaba pirotehnike zanetila prepir in pretep med več osebami. »Proti moškemu je domnevno iz smeri skupine več odraslih oseb najprej padel pirotehnični izdelek, ki ga je pobral in želel odvreči stran, vendar ga mu je pri tem razneslo v roki, zato je glede na zbrana obvestila prišlo do pretepa. Trije udeleženci so bili lažje poškodovani. Zaradi pirotehnike je moški zdravniško pomoč iskal sam, trem drugim pa je bila nudena prva pomoč,« so sporočili s kranjske policije in še dodali, da policisti v zadevi vodijo postopek in zbirajo obvestila.

Moteča uporaba pirotehnike je bila prijavljena še v Kranju v treh primerih, Sebenjah pri Tržiču in Mojstrani. Zadnja prijava zaradi rabe pirotehnike je bila sprejeta pet minut čez polnoč, in sicer za omenjeni primer v Kranjski Gori.

Sprejeli 472 klicev

Kot so sporočili z generalne policijske uprave, so policisti na silvestrsko noč na interventno številko policije 113 sprejeli 472 klicev. Med 147 interventnimi klici je bilo šest dogodkov takih, ki so terjali nujno ukrepanje. Na področju prometne varnosti so obravnavali dvajset prometnih nesreč s premoženjsko škodo in tri prometne nesreče z lažjimi telesnimi poškodbami. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola niso pridržali nobenega voznika. Javni red in mir je bil kršen v 23 primerih na javnih krajih, ter 29-krat v zasebnih prostorih, policisti so pridržali štiri kršitelje. Obravnavali so eno kaznivo dejanje nasilja v družini in zaradi zaščite žrtev nasilja v družini eni osebi izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Med obravnavanimi kaznivimi dejanji je bilo največ premoženjskih kaznivih dejanj. Poleg tega so 18 oseb obravnavali zaradi nezakonitega prehoda državne meje. Policisti so opravili tudi več poostrenih nadzorov, pri katerih so nadzirali kriminalna žarišča in ugotavljali kazniva dejanja in prekrške. V povezavi s spoštovanjem vladnih odlokov so policisti 31. decembra 2021 v okoli 1.300 nadzorih izrekli tri opozorila in obravnavali deset prijav domnevnih kršitev odlokov. V nadzorih so ugotovili tudi pet prekrškov po drugih predpisih.