Monika Ažman in Jože Prestor med ogledom cepilnega centra v Kranju / Foto: Primož Pičulin

Po dveh letih že zelo utrujeni

»Po dveh letih smo vsi že zelo utrujeni,« je ob obisku kranjskega cepilnega centra dejala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman.

Kranj – Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman se je v sredo ob obisku Zdravstvenega doma Kranj in cepilnega centra v kranjski vojašnici zahvalila zaposlenim za izjemne napore pri obvladovanju epidemije in organizaciji cepljenja. Ob tem je opozorila na velike obremenitve kadra zdravstvene nege, ki ga je premalo, a po dveh letih boja z epidemijo kljub utrujenosti še vedno vztraja tudi v predprazničnih dneh.

»Tisto, kar bi si res želeli in za kar bi sedaj vztrajali tudi do konca leta, je, da bi lahko vendarle enkrat zaključili to zgodbo in šli v leto 2022 bolj varni in seveda bolj sproščeni,« je dejala Ažmanova in državljane povabila k cepljenju, ker bodo pomagali sebi in tudi celotnemu zdravstvenemu sistemu. »Želimo si, da bi se lahko vsi vrnili na svoja delovna mesta, da začnemo opravljati vse svoje aktivnosti tudi v preventivi, v zdravstveno-vzgojnih centrih.«

V Sloveniji je sicer kadra zdravstvene in babiške nege premalo vsaj za 25 odstotkov. »V Kranju, kjer imajo sodobno urejen zdravstveni dom, je kadrovska pokritost zelo dobra, zgledna. Žanjejo tisto, kar so v preteklosti sejali,« je še povedala Ažmanova in opozorila, da tudi v Kranju prejemajo vedno manj prijav na razpisana prosta delovna mesta.

»Ob začetku epidemije smo ugotovili, da je kadra toliko na razpolago, kot ga imamo. V času, ko se vsi trudimo pridobiti dodaten kader, smo pač izkoristili vse priložnosti, da smo lahko ta kader zaposlili in da lahko še vedno opravljamo tudi tiste programe, ki bi jih sicer morali opustiti, vsaj v nekem deležu,« je pojasnil Jože Prestor, vodja zdravstvene nege v Zdravstvenem domu Kranj. Glede minulih cepilnih dni je dejal, da so bili ti vsekakor koristni, želeli pa bi si večjega odziva. Kader je bil vse dni na razpolago po 12 ur na dan, glede na odziv pa je morda šlo celo za neracionalno ravnanje s kadrom, ki ga manjka.