Na dogodke izpred tridesetih let pred kranjsko občino opominja protitankovska ovira. / Foto: Gorazd Kavčič

Spomenik braniteljem

Na pobudo veteranskih organizacij vojne za Slovenijo so pred kranjsko občino postavili spominsko znamenje v zahvalo in spomin braniteljem slovenske samostojnosti.

Kranj – Obrambni minister Matej Tonin in kranjski podžupan Janez Černe sta ob 30-letnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije v torek pred stavbo Mestne občine Kranj (MOK) odkrila spominsko znamenje v zahvalo in spomin braniteljem slovenske samostojnosti v letu 1991. Ob tej priložnosti sta se tudi zahvalila vsem, ki so pripomogli k samostojnosti Slovenije. Černe je pojasnil, da so se v MOK za postavitev spominskega znamenja, gre za betonski tetraeder, ki je v vojni za Slovenijo služil kot protitankovska ovira, odločili na pobudo veteranskih organizacij vojne za Slovenijo. »Letos se spominjamo pomembnih mejnikov v zgodovini slovenskega naroda: priprave in razglasitve samostojne in neodvisne države na temelju plebiscitne odločitve Slovencev decembra 1990, zmage v vojni za Slovenijo, prvih mednarodnih priznanj samostojnosti in neodvisnosti, odhoda jugoslovanske armade in sprejetja nove slovenske ustave. Pred tridesetimi leti smo stopili skupaj in obstali. Naj nam te izkušnje ostanejo tudi za naprej kot zgled in nas navdajajo s ponosom,« je dejal.

»Mladi generaciji se zdi samostojna Slovenija samoumevna, stvari, ki so samoumevne, pa ne cenimo tako kot tiste, za katere se je treba izjemno potruditi,« je opozoril minister Tonin in poudaril, da takšna spominska znamenja prispevajo k temu, da trud in žrtev tistih, ki so se borili za samostojnost in neodvisnost države, ne bosta šla nikoli v pozabo. Kot je dodal, je treba skupno prihodnost graditi tako kot pred tridesetimi leti predvsem na točkah, ki nas povezujejo in združujejo. »Zdi se mi, da je teh točk veliko, in če se vsi skupaj, v prvi vrsti pa politika, potrudimo in jih najdemo, bo prihodnost Slovenije lepa.«