Simbolično odprtje prenovljene Zobne poliklinike v Kranju (z leve): kranjski župan Matjaž Rakovec, direktorica ZD Kranj Lili Žura in direktor OZG Matjaž Žura / Foto: Tina Dokl

Zobno polikliniko v Kranju obnovili po štiridesetih letih

S prenovo prostorov Zobne poliklinike v Kranju, ki so jih včeraj simbolično predali namenu, se je te dni končala celovita obnova Zdravstvenega doma (ZD) Kranj.

Kranj – »Obnove smo se lotili sistematično. Najprej smo obnovili zdravstveni dom po fazah oziroma po nadstropjih. Nazadnje smo se lotili še obnove stavbe zobne poliklinike, ki je stara več kot štirideset let in je bila do sedaj še brez prenove in posebnih investicij. Investicija, ki smo jo začeli avgusta, je bila vredna okrog 380 tisoč evrov,« je povedala direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Kranj Lili Žura.

V okviru obnove zobne poliklinike so dobili novo, sodobno dežurno zobno ambulanto, ki je na Gorenjskem edina odprta tudi ob koncih tedna. V prvem nadstropju so preuredili čakalniško avlo, ki je dobila enotno pohištveno opremo, predvsem pa ima prostor odslej veliko dnevne svetlobe. Prenovili so še sanitarije, ki so prilagojene tudi za otroke. Pridobili so še dve dodatni ambulanti, od tega bodo eno najverjetneje namenili selitvi zobne ambulante z Golnika, je še razložila Lili Žura.

Zobna poliklinika Kranj je sicer največji zobozdravstveni center na Gorenjskem, ki izvaja primarno zobozdravstveno oskrbo za odrasle, otroke in mladino, na sekundarni ravni pa specialistična zdravljenja s področja pedontologije, ortodontije in endodontije. Na polikliniki v javnem delu sistema deluje osem ambulant in osem zobozdravnic, koncesionarji pa imajo še šest ambulant in tri zobozdravstvene laboratorije. V javni mreži so še ambulante po nekaj osnovnih šolah ter v Stražišču in Cerkljah. Vse ordinacije razen dežurne so bile že prenovljene in se modernizirajo sproti, stavba pa je bila energetsko obnovljena pred štirimi leti.

»Ta investicija ni pomembna samo zaradi same obnove, ampak tudi iz vidika, da nam je v zadnjih sedemnajstih letih uspelo popolniti zobno polikliniko s programi. Dobili smo kar nekaj odraslih in mladinskih zobozdravstvenih programov, v prihodnjem letu pa so obeti za celotno Gorenjsko še precej boljši. S trenutnim aneksom k splošnemu dogovoru za 2021 nam je namreč uspelo pridobiti pet novih programov – štiri odrasle in mladinskega. Dva nova programa bosta v Kranju, po eden pa v Tržiču, Radovljici in Škofji Loki. Mislim, da se bo s tem dostopnost zobozdravstva na Gorenjskem precej izboljšala,« je razložil Matjaž Žura, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Po Žurovih besedah zdravstveni dejavnosti na Gorenjskem močno primanjkuje prostora, zato jih veselijo napovedi ministrstva za zdravje, da bo v prihodnjih desetih letih vsako leto namenjenih okoli 17 milijonov evrov za okrevanje in razvoj predvsem primarnega zdravstva. »Država bo veliko pozornosti namenila razvijanju odročnih ruralnih območij in Gorenjska vsaj z nekaterimi območji glede zdravstva in prostorov zaostaja. Imamo pa prednost, ker imamo projekte pripeljane že tako daleč, da bomo lahko prihodnje leto, ko bo objavljen prvi razpis, kandidirali vsaj z nekaterimi projekti.«