Prof. dr. Boris Paternu / Foto: Gorazd Kavčič

Umrl je častni občan Boris Paternu

V petek je umrl literarni zgodovinar in prešernoslovec prof. dr. Boris Paternu, ki mu je Mestna občina Kranj leta 2006 podelila naziv častni občan Kranja.

Trst – V petek je v 96. letu starosti na svojem domu v Trstu umrl literarni zgodovinar in prešernoslovec prof. dr. Boris Paternu. Na predlog Slovenske akademije znanosti in umetnosti so mu leta 2006 podelili naziv častni občan Mestne občine Kranj. V pogovoru za Gorenjski glas je tedaj dejal: »Poleg vsega resnega in usodnega sem v Kranju preživel najbolj burna, celo nora in hudomušna mladostna doživetja, zato sem s tem mestom nekako čustveno povezan.«

Rodil se je v Predgradu blizu Črnomlja, po starših pa je bil Gorenjec, saj je bil oče rojen na Kupljeniku nad Bledom, mati pa v Mostah pri Žirovnici. V Kranj se je preselil leta 1941, ko je bil star petnajst let. Kot gimnazijec je deloval v NOB. Maturiral je leta 1946 na gimnaziji v Kranju. Leta 1951 je diplomiral na oddelku za slavistiko ljubljanske filozofske fakultete. Kot asistent je leta 1960 doktoriral iz literarnih znanosti, opravil habilitacijo, postal docent, leta 1966 izredni in leta 1972 še redni profesor za zgodovino slovenske književnosti. Na Filozofski fakulteti je predaval od leta 1961. Upokojil se je leta 1994, ko mu je ljubljanska univerza podelila naziv zaslužnega profesorja, država pa dve leti kasneje še naziv ambasadorja Republike Slovenije v znanosti. Univerza na Primorskem ga je 2008. leta imenovala za častnega doktorja. S predavanji je gostoval na mnogih tujih univerzah, največkrat v Celovcu in Trstu, pa tudi na Češkem, v Nemčiji in Italiji. Leta 1979 je bil izvoljen za dopisnega, leta 1985 pa za rednega člana SAZU.

V Kranju, kjer sta se rodila tudi oba sinova, je vedno ostal z eno nogo, čeprav je kasneje živel v Ljubljani in nazadnje v Trstu, je rad poudaril. Med drugim je leta 1999 organiziral odmevni mednarodni simpozij o Francetu Prešernu. Bil je tudi v uredništvu Kranjskega zbornika.