Ana Krč pri mlečnem kotičku

Za nedeljske brbončice

Letos oktobra so v Elegans hotelu na posestvu Brdo, ki je dobil ime po enem iz rodu kačjih pastirjev, ki jih najdemo na posestvu, začeli serijo nedeljskih t. i. brunchev lokalnih dobrot (divjačina in postrv sta sploh z domačega posestva), ki so se do danes izjemno dobro prijeli. V nadaljevanju pripravljajo tudi božičnega in novoletnega, a že samo tovrstno druženje ob poznem zajtrku ali zgodnjem kosilu – kar recimo opiše brunch – je prijetna popestritev običajne nedelje.

Goste ob prihodu pričaka dobrodošlica z aperitivom, nato pa se ti prepustijo kulinariki, melodijam ob spremljavi pianista, na mizo pa prideta tudi dve jedi, pod kateri se podpisuje kuharski mojster Tomaž Kavčič. Obe postrežejo na njegov, izviren način: goveja juha prispe na mizo v steklenički, jajce s tartufom pa v posodici oblike jajčne lupine. Druga hrana je iz vabljivega samopostrežnega bifeja. Ne manjka sirov in mesnin, namazov in solat, toplih sladko-slanih in sezonskih jedi, sadja in sladic. Imajo tudi bogat mlečni kotiček. Hrano pripravljajo celo »v živo«, pred vami. Ponudba ob našem obisku: velika šunka, pečena v testu, domači krompirjevi njoki z bučo, rezine pečene brdske divjačine s kremnim ohrovtom ter jajca z ocvirki. Za normalno ceno doživetje na nivoju.

Tudi hotel že takoj ob vstopu naredi vtis: umirjeni odtenki zelene, kamin, vinska soba, kjer se ljudje družijo ob degustacijah ali pa vino le kupijo. Tokrat smo imeli priložnost pokukati tudi v predsedniški apartma in eno od 15 prostornih suit. Sob je 123. Posebnost apartmaja in videne suite je zagotovo velika terasa in božanski razgled proti Storžiču in Predosljam na drugi strani ter manjša savna. Hotel bo velnes še dobil; računajo, da drugo leto. Klasičnega mini bara sobe nimajo, tudi tu se zagovarja zgodba lokalne povezanosti. JGZ Brdo z veseljem podpira lokalno in domače, zato sodeluje s kmetijami Odems in Štirn, ki sta del lokalne zadruge 100% lokalno, Predoslje, ter s kmetijami Krč, Šebenik, Pislak, Vodomec, Pustotnik in Podjed, pravijo. In če goste premami obisk bližnjega parka, jim kot udeležencem kulinaričnega nedeljskega razvajanja to omogočijo brezplačno.