Občina Lesce - Begunje, množična podpora!

Povečalo se je zanimanje za pobudo o nastajanju občine Lesce - Begunje, zato je dobro poznati dejstva. Podpora ideji je množična.

Po ustavi in zakonu imamo državljani neodtujljivo pravico odločati o načinu uresničevanja skupnih interesov. To pomeni odločati, kako in v kakšni občini želimo živeti, ob pogoju, da so za to izpolnjeni predpisani pogoji.

O ustanovitvi občine odloča Državni zbor Republike Slovenije z zakonom, in sicer na podlagi predhodnega posvetovalnega referenduma. Mnenja vseh drugih za državni zbor niso obvezujoča.

Začetna ideja je bila najprej strokovno preverjena, zadosten pogoj pa je bil izpolnjen, ko so ljudje v anketi izrazili množično podporo.

V koordinacijskem odboru smo poleg dveh članov in predsednice Sveta KS Lesce še trije krajani iz Lesc in eden iz Begunj. Članica koordinacije je bila do konca junija letos tudi predsednica Sveta KS Begunje, ki se je potem, ko je bila ideja že globoko v javnosti, iz osebnih razlogov umaknila, a je zagotovila, da idejo podpira. Anketo je izvajalo petdeset krajanov. Svet KS Lesce je v aktivnosti vključen ves čas, Svet KS Begunje pa se je po začetnem navdušenju novembra letos odločil drugače.

Dne 17. marca letos sta sveta KS Lesce in Begunje na skupnem sestanku ugotovila, da imata podobne poglede na nerešene izzive in možne rešitve. O tem sta v krajevnih novicah obvestila krajane, ki so v anketi množično menili, da je rešitve bolje kot v sedanji občini iskati v organiziranju nove občine. Od 600 vprašanih (21 odstotkov volivcev) se jih je v podporo aktivnostim za ustanovitev nove občine v Lescah izreklo 90 odstotkov v Begunjah pa 77 odstotkov.

Dobrodošli so predlogi krajanov, ki želijo prispevati svoje mnenje, da bi bili še uspešnejši.

Potem ko je Svet KS Lesce ugotovil, da odgovori župana Občine Radovljica niso zadovoljivi, in zaradi mnogih drugih njegovih nasprotovanj, je sprejel sklep, da pobudo za novo občino podpira in je skupaj s stališči na spletni strani objavil predstavitev Kakšna bi bila Občina Lesce - Begunje?

Da bi še enkrat preverili voljo volivcev glede pobude za razpis posvetovalnega referenduma, na katerem bi se lahko vsi volivci izrekli neposredno, je bilo na območju obeh KS organizirano zbiranje podpisov. Od števila podpornikov je bilo odvisno, kako naprej. V KS Lesce je pobudo podpisalo 354 volivcev, v KS Begunje pa 144. Skupaj torej 498 volivcev (več kot deset odstotkov volivcev). V pobudi, izročeni Državnemu zboru RS, so predstavljeni dokazi, da so za ustanovitev nove občine izpolnjeni vsi z ustavo in zakoni predpisani pogoji. To pomeni, da je možno volivce bodoče občine vprašati, kaj o tem mislijo. Če bo posvetovalni referendum razpisan, bodo pred odločanjem lahko organizirane javne obravnave in se bodo volivci lahko temeljito informirali o vseh zadevah, od katerih so bistvene že objavljene na spletnih straneh KS Lesce.

Nobenega razloga ni, da v zelo kratkem času v KS Lesce in KS Begunje ne bi rešili večine nakopičenih problemov. To je možno, ker bi nova občina po pokritju vseh z zakoni predpisanih obveznosti imela do 2,5 milijona evrov za investicije in transferje. O dolgoročnem razvoju bi odločal novoizvoljeni občinski svet. V njem bi bili sorazmerno zastopani svetniki iz obeh KS. Predstavljati si je treba, kaj bi lahko naredili v desetih letih s 25 milijoni evrov, kar je nekajkrat več, ko je sedanja udeležba v proračunu Občine Radovljica. Najpomembnejše pa je, da bi o razvoju odločali sami.

Ljudje, ki živimo v KS Lesce in KS Begunje, imamo veliko skupnega. Ne živimo v mestih, ampak v vaseh, zato smo si bližje. Povezuje nas skupna komunalna infrastruktura, s katero imamo veliko izzivov, potrebujemo urbanistične dokumente za posamezna območja in za širše skupno območje, hodimo v iste trgovine, v isto osnovno šolo, imamo isto upravno enoto, hodimo iz kraja v kraj v službo v dobro razvito gospodarstvo. Skratka, podobni smo si in verjamemo, da bi znali odločati o pogojih svojega življenja, za razliko od sedanjega stanja, ko o tem odločajo drugi. Zagotovo bi bili učinkovitejši pri zadovoljevanju skupnih potreb.

Nova občina bi bila povprečno velika slovenska občina. Eden od pogojev je minimalno število pet tisoč prebivalcev. Lesce jih imajo 3496, Begunje pa 2284, skupaj torej 5780. Skupaj zato lahko naredimo občino, posamič pač ne, ker so trenutno taki predpisi.

V sedanjem 26-članskem občinskem svetu je iz KS Lesce le en član, iz KS Begunj pa ni nikogar.

Dovolj je razlogov, da se ljudem da možnost, da se na posvetovalnem referendumu odločijo, kako naprej. Povsem demokratično in v skladu z ustavnimi pravicami je, da o taki možnosti razmišljamo in ustvarjamo pogoje za tako odločanje. Seveda gre za vpliv, besedo in denar. Gre tudi za identiteto, razvoj, boljše rešitve ter pravico odločanja o svoji poti. Ne pozabimo, da je skupni interes le seštevek posamičnih med seboj usklajenih interesov, ker pač drugače nikoli ni bilo in nikoli ne bo. Vedno je v življenju tako, da posamezniki in manjše skupine zainteresiranih dajemo različen prispevek pri vsem, kar seveda ni nič narobe, prav nasprotno, tako je na vseh področjih življenja. Ali bomo prebivalci območja nove občine na posvetovalnem referendumu imeli možnost večinsko odločati o pobudi, bo odločil Državni zbor RS.

Člani koordinacije: Jakob Demšar, dr. Matjaž Geršič, Tatjana Justin, Zlatko Kavčič, Vladimir Kovač, Matjaž Planinšek, Janez Urbanc