Na Gorenjskem so javna stranišča ocenili v mestni občini Kranj in občinah Bohinj, Bled, Medvode, Kamnik, Radovljica, Domžale, Kranjska Gora in Škofja Loka ter na bencinskih servisih v smeri Ljubljane in Avstrije – Petrol Voklo, Petrol Jesenice in OMV Radovljica. / Foto: Tina Dokl

Najbolje urejena stranišča

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je že trinajstič podelilo priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji. Razglasitev je potekala na svetovni dan stranišč.

Kranj – Akcija Naj javno stranišče je namenjena ozaveščanju javnosti o pomenu stranišč in informiranju članov in nečlanov društva, kje v obiskanih občinah in bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji imajo možnost dostopa do sanitarij. Med letom so člani komisije prevozili 4063 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 158 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. Ocenjevali so dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 11 mestnih občinah, 84 drugih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Komisija društva je ugotovila, da imajo v mestni občini Ptuj najlepše urejena javna stranišča v kategoriji mestnih občin. V kategoriji ostalih občin si je prvo mesto prislužilo Krško, v kategoriji bencinskih servisov pa Bencinski servis Petrol Mlake, smer Italija. Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2021 so dobili mestna občina Nova Gorica, občina Vrhnika in Bencinski servis OMV Lukovica, smer Ljubljana.

Edina gorenjska mestna občina, to je mestna občina Kranj, se je uvrstila na sedmo mesto. Med drugimi občinami se je najvišje, na šesto mesto, zavihtel Bohinj, ki je zbral tudi največ točk. Sledila ji je občina Bled na sedmem mestu. Med bencinskimi servisi se je najbolje uvrstil Bencinski servis Petrol Voklo, smer Ljubljana (25. mesto). V občinah Jesenice, Mengeš, Naklo, Šenčur, Tržič in Žirovnica javnih stranišč še vedno nimajo, zato so jim tudi letos za spodbudo pri gradnji podelili zidak.

Boštjan Ropič, predsednik komisije za ocenjevanje javnih stranišč, je na sklepni prireditvi povedal: »Tudi letos so morale občine na javnih straniščih zagotavljati razkužilo. Večina stranišč ga ima. Prav tako je na javnih straniščih pomemben urnik čiščenja na vidnem mestu, ki ga žal velika večina občin nima. Ugotavljamo, da kar nekaj občin nima stranišča, namenjenega invalidnim osebam na invalidskih vozičkih oziroma imajo na voljo le ženski in moški del sanitarij.«