Pred čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici so v sodelovanju s Telekomom Slovenije in ob navzočnosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška posadili lipo in s tem zaznamovali začetek Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin. / Foto: ČZS

Sadili bodo medovite rastline

Po načrtu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) naj bi v Sloveniji v desetih letih posadili dva milijona medovitih dreves in drugih rastlin. Saditi bodo začeli marca prihodnje leto.

Slovenski čebelarji dajejo tudi pobudo Evropski uniji, da se priključi projektu. Cilj je, da bi na območju unije do leta 2030 posadili tri milijarde medovitih dreves.

Brdo pri Lukovici – »Želimo, da bo sajenje medovitih dreves in rastlin postalo vseslovensko gibanje in da jih bomo sadili vsako leto zadnjo soboto v marcu. V desetih letih smo si zadali za cilj posaditi dva milijona sadik medovitih dreves, to je toliko, kolikor nas je Slovencev ali povprečno eno medovito drevo na leto za vsako čebeljo družino,« je ob predstavitvi Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin dejal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, in poudaril, da bo to kamenček v mozaiku ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, od katerih je odvisno sedemdeset odstotkov svetovne pridelave hrane.

Kot je povedal vodja akcije Tomaž Samec, čebelarji že vrsto let v sodelovanju z občinami spodbujajo sajenje medovitih rastlin. Številne občine ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, občine pa so tudi zaprosili, da v svojih parkih pokosijo travo potlej, ko rože že odcvetijo. Ker to ni dovolj za ohranjanje opraševalcev in za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje, so se v čebelarski zvezi odločili za Vseslovensko akcijo sajenja medovitih rastlin. Prvič naj bi jih sadili 26. marca prihodnje leto, ko naj bi posadili prvih dvesto tisoč sadik. Čebelarjem so strokovno pomoč pri sajenju ter potlej tudi negi posajenih sadik ponudili v Zavodu za gozdove Slovenije, dogovorili so se za sodelovanje s srednjimi kmetijskimi šolami, k sodelovanju pa so povabili tudi občine in nevladne organizacije. Sadili bodo sadike lipe, javorja, kostanja, jablane, hruške, češnje in drugih medovitih rastlin. Sadike jim bodo brezplačno zagotovili zavod za gozdove ter donatorji, med njimi Bauhaus, ki bo vsakemu čebelarju brezplačno zagotovil eno medovito drevo, ter Telekom Slovenije, ki bo v okviru akcije zbiranja odsluženih mobitelov spomladi posadil tisoč medovitih dreves.