Erik Jovanovič / Foto: osebni arhiv

Obudili stari običaj

Erik Jovanovič iz Zaloš pri Podnartu je devetega novembra letos praznoval osemnajsti rojstni dan. Dan pred tem so pri njem doma »odkopavali šnops«, kot imenujejo običaj.

Njegova mama Anja Hajdinjak Jovanovič nam razloži, da gre za star običaj, ko ob rojstvu otroka posadijo drevo in zakopljejo steklenico domačega žganja, ki jo ob 18. rojstnem dnevu odkopljejo. Sicer je letos koronasituacija povzročila, da so steklenico odkopavali kakšen dan pred predvidenim in v okrnjeni družbi, vseeno pa so običaj izpeljali.

Običaj je star, že malo pozabljen, a so ga obudili pred 18 leti. Veljal naj bi sicer samo za rojstvo dečkov, vendar se ga pri njih držijo tudi, ko se rodi deklica. »Moj pokojni oče je vedno govoril, da moraš otroka naučiti hoditi, plavati, smučati, ga peljati na Triglav in mu posaditi drevo,« pripoveduje Hajdinjak Jovanovičeva. »Ko se je rodil Erik, smo družina in prijatelji posadili ob hiši češpljo, zraven pa zakopali 4,5-litrsko steklenico pravega domačega 'šnopsa'. Od takrat smo običaj ohranili za vse otroke iz kroga prijateljev. Tako smo letos izkopali steklenico že pri dveh polnoletnih fantih.«

Mama slavljenca pojasni, da ne gre za popolnoma neznan običaj. Korenine ima v preteklosti, običaj sajenja in čaščenja dreves poznajo v številnih kulturah. »Tudi Kelti so ga poznali. Še danes je keltski horoskop razdeljen na 21 dreves, od katerih vsako izmed njih ustreza določenemu tipu človeka.«

Vsi, ki so bili prisotni leta 2003 pri sajenju drevesa in zakopavanju steklenice žganja , so bili vabljeni na njegov odkop. Čast podiranja drevesa je pripadla slavljencu, pri kopanju pa je imel pomoč. Sam običaj se Eriku zdi simpatičen.

»Češpljo smo podrli, 'šnops' izkopali in nazdravili,« je jedrnat. Njegova mama pa je dvakrat po liter sadjevca shranila in ju bo podarila sinu, ko se mu bo rodil otrok ali ko se bo poročil. Žal ji je le, da njen oče tega ni doživel.

Bo pa družina Hajdinjak Jovanovič čez dobra tri leta odkopala še eno steklenico – za sina Ažbeta, ki so jo zraven »njegovega« drevesa zakopali pred 15 leti.