Poštna znamka s podobo Franceta Balantiča, ki razburja

Z znamko se ne strinjajo

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije menijo, da si France Balantič ne zasluži poštne znamke, ki jo je nedavno izdal Zavod za turizem in šport Kamnik.

Kamnik – Spomnimo, da je Zavod za turizem in šport Kamnik v sklopu predstavitev Kamnika in njegovih znamenitosti izdal novo v seriji tematskih spominskih znamk tarifnega razreda B. Tokrat so z znamko zaznamovali stoto obletnico rojstva pesnika Franceta Balantiča, ki se je v Kamniku rodil 29. novembra 1921. leta, po njem pa je od leta 2015 poimenovana tudi kamniška knjižnica.

»Krajevne oblasti v Kamniku ne spoštujejo zgodovine«

A poteza je razburila predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB), ki so se na to v izjavi, ki so jo poslali medijem, ostro odzvali. »Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije nasprotuje in se tudi čudi Zavodu za turizem in šport Kamnik, ki je naročilo izdajo znamke z likom Franceta Balantiča, ki je bil med drugo svetovno vojno najprej vojak Prostovoljne protikomunistične milice pod poveljstvom italijanske 2. armade, nato pa vojak Slovenskega domobranstva pod poveljstvom nacistične zločinske SS organizacije. Kot 'belogardist' je bil France Balantič strah in trepet krajev ob Cerkniškem jezeru in v Loški dolini, kjer je zahrbtno pobijal partizane. Potem ko je ob kapitulaciji Italije strahopetno pobegnil iz postojanke Pudob, se je pridružil Slovenskemu domobranstvu in kot 'Švabobranec' padel med napadom na postojanko Grahovo, od koder ni mogel več pobegniti. Po drugi svetovni vojni ga je emigrantski tisk v Argentini povzdigoval in slavil kot pesnika, a ne glede na njegov poklic ali na njegovo (dvomljivo) umetniško delo ostaja dejstvo, da je bil France Balantič pripadnik izdajalskih in zločinskih oboroženih enot, ki so se skupaj s smrtnim sovražnikom bojevale proti lastnemu narodu. Zato si ne zasluži ne znamke ne po njem imenovane knjižnice, ki prav tako stoji v Kamniku. Očitno krajevne oblasti v Kamniku ne poznajo in ne spoštujejo narodne zgodovine, da dovoljujejo njeno zlorabo in spreobračanje za politične namene. Naj jih spomnimo, da so bili samo partizani mednarodno priznana vojska zavezništva Združenih narodov in da je temelje slovenske države postavila prav Osvobodilna fronta,« je v svoji izjavi zapisal predsednik Zveze Marijan Križman.

»ZZB je ostala v preteklosti«

Za komentar smo prosili tudi vodstvo Zavoda za turizem in šport Kamnik, kjer so nam pojasnili, da so se za izdajo znamke ob okrogli obletnici rojstna znanega Kamničana odločili na pobudo kamniške knjižnice. »Dejstvo, da se je osrednja mestna knjižnica odločila, polemikam navkljub, nositi ime Franceta Balantiča, priča o njegovi kakovosti kot pesnika, ki je sooblikoval slovensko pesništvo do takšne mere, da se o njem učijo tudi v osnovnih in srednjih šolah. Ob 100. obletnici pesnikovega rojstva smo torej pripravili znamko njemu v čast, ne ozirajoč se na njegovo ozadje, zato tudi ne razumemo, zakaj gori streha na ZZB. Izpostavljamo, da smo se Slovenci pred tridesetimi leti plebiscitarno odločili prekiniti z obdobjem, v katerem je, kot kaže, ostala ZZB, namesto tega mi raje presegamo razlike in gledamo v prihodnost. Kot zavod za turizem skrbimo za dobrobit vseh in smo tu za ljudi, za naše ponudnike in goste, ki jim pričaramo nepozabno izkušnjo v Kamniku,« so nam med drugim odgovorili.