V Domu dr. Franceta Bergelja Jesenice bodo zgradili nov objekt za začasno namestitev in dnevno varstvo starejših, velika pridobitev pa bo tudi garažna etaža. / Foto: Tina Dokl

Denar za gorenjska domova

Jeseniški in kranjski dom starejših sta bila uspešna na razpisu React-EU, ki je namenjen izboljšanju standarda v javnih domovih. S pomočjo kohezijskih sredstev bodo na Jesenicah zgradili nov objekt za začasno namestitev in dnevno varstvo stanovalcev, v Kranju pa bodo med drugim uredili decentraliziran prezračevalni sistem.

Razpis je namenjen izboljšanju standarda v javnih domovih za starejše. Vodilo ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 17 domov za starejše pa bo prejelo 93 milijonov evrov. A z investicijami bodo morali pohiteti, dokončane morajo biti do junija 2023.

Jesenice, Kranj – Dva gorenjska domova za starejše občane, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice in Dom starejših občanov Kranj, sta bila uspešna na razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev iz pobude React-EU. Na Jesenicah bodo prejeli 3,3 milijona evrov, v Kranju pa skoraj milijon evrov. V Domu dr. Franceta Bergelja bodo po besedah direktorice dr. Karmen Arko zgradili novo stavbo, tako imenovani objekt E.

Novi objekt ob sedanjem domu na Jesenicah bo imel tri etaže, v pritličju bodo uredili prostore za dnevno varstvo, v nadstropju pa bivalno enoto za začasno namestitev stanovalcev. Pomembna pridobitev bo delno vkopana garažna etaža, domu namreč kronično primanjkuje parkirnih mest, v garaži pa naj bi pridobili 36 pokritih in dvanajst zunanjih parkirnih mest. Kot je dejala direktorica Karmen Arko, bodo z gradnjo novega objekta uporabnikom zagotovili prijazno in varno bivalno okolje v primeru izbruha epidemije koronavirusa ali drugih nalezljivih bolezni. Lahko bodo vzpostavili tako imenovane sive in rdeče cone, ki bodo skladne z navodili ministrstva. Obenem pa bodo uredili prostore za dnevno varstvo in začasno namestitev starejših od 65 let, ki so odvisni od pomoči drugih. Gre za proces deinstitucionalizacije skrbi za starejše, z dnevnim varstvom in možnostjo začasnih namestitev pa bodo razbremenili tudi svojce starejših oseb. Računajo, da bodo na ta način zagotovili tudi 18 novih delovnih mest.

Domu upokojencev Kranj je bilo dodeljenih 983 tisoč evrov, ki jih bodo porabili za prilagoditev prostorov za varno bivalno okolje stanovalcev in varno delovno okolje zaposlenih, je pojasnila direktorica Nadja Gantar. Med načrtovanimi investicijami je ureditev požarne varnosti in gradnja požarnih stopnic z namenom zagotavljanja čistih in nečistih poti. Za zmanjšanje širjenja okužb bodo vse površine pobarvali z antibakterijsko barvo. Načrtujejo tudi dozidavo steklenega hodnika s sanitarijami, ki bo dom povezal z obstoječo kavarnico, ta pa bo namenjena tudi zunanjim uporabnikom. Pridobljena sredstva bodo namenili še za montažo decentraliziranega prezračevalnega sistema, ki preprečuje širjenje okužb, in vzdrževanje dvigal, ki prav tako zasleduje cilj ločenih čistih in nečistih poti v primeru okužbe, je še povedala Gantarjeva.