V letu 2020 se je z vinogradništvom ukvarjalo 28.481 pridelovalcev. Po prvih ocenah so pridelali okoli 55 milijonov litrov vina. Fotografija je simbolična. / Foto: Primož Pičulin

Letošnji letnik vina skromnejši

Na martinovo, 11. novembra, se po tradiciji mošt spremeni v vino. Podatki kažejo, da ga bo letos manj, kot ga je bilo lani. Pred nami je tudi martinov konec tedna, ki ga marsikdo zaznamuje s praznovanjem, a letos so organizirana praznovanja zaradi epidemioloških razmer po večini odpovedana.

Kranj – Martinovo je po tradiciji dan, ko se razkrije, kolikšen bo pridelek vina in kakšna bo njegova kakovost. Slovenski vinogradniki naj bi v letu 2021 na 14.874 hektarjih vinogradov pridelali 83.223 ton grozdja. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije naj bi sorte grozdja za pridelavo belega vina letos obrodile za 16 odstotkov slabše kot v letu 2020, sorte za pridelavo rdečega vina pa za 22 odstotkov. Glede na oceno strokovnjakov za vinogradništvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je torej letošnji letnik vina količinsko nekoliko skromnejši. Po prvih ocenah bo pridelanih okoli 55 milijonov litrov vina, ne glede na manjšo količino pa je na večini območij pridelek nadpovprečno kakovosten.

Na tradicionalni praznik po Sloveniji potekajo različna praznovanja, ko so na mizah tudi značilne jedi. Običajne sestavine martinove pojedine so perutnina, mlinci in dušeno rdeče zelje. Letos so organizirana praznovanja ob koncu tedna po martinovem po večini odpovedana zaradi epidemioloških razmer, so pa nekateri gostinci pripravili tradicionalne martinove jedi in praznične pakete, ki jih dostavijo na dom ali pa jih osebno prevzamete. Zaradi zaostrovanja pogojev za izvedbo dogodkov so prestavili tudi tradicionalne Vinske rove pod starim Kranjem, ki jih bodo izvedli naknadno. Bo pa danes od 17. do 19. ure v Stražišču potekala Martinova stražiška tržnica, kjer se boste lahko oskrbeli s kakovostnimi izdelki domačih pridelovalcev.

Enajsti november ni samo praznik vina, ampak tudi osebni praznik številnih prebivalcev in prebivalk Slovenije. Na ta dan jih praznuje rojstni dan 5.686 in med temi je natančno 180 Martinov in 181 Martin. V Sloveniji je 8.727 moških z imenom Martin in 7.373 žensk z imenom Martina. Ime Martin je 25. najpogostejše moško ime. Največ jih živi v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 23 odstotkov vseh. Ime Martina pa je 26. najpogostejše žensko ime in tudi največ prebivalk s tem imenom živi v osrednjeslovenski statistični regiji, kar 22 odstotkov vseh.

Tako kot že vrsto let si bodo pri Lotričevih iz Lahovč tudi letos doma pripravili martinovo pojedino. »Običajno praznujemo ob koncu tedna po 11. novembru. V nedeljo bomo spekli gosko, pripravili mlince in rdeče zelje, ne bo pa manjkalo tudi dobro vino,« je povedala Staša Lotrič in dodala: »Ker nimamo tradicije praznovanja martinovega v restavraciji, tudi letos ne pogrešamo organiziranih zabav.« Luka Nagode iz Dragočajne pa je martinovo običajno praznoval med prijatelji v gostinskem lokalu. »Martinovo je še ena priložnost za druženje ob dobri hrani in vinu. Žal mi je, da letos ponovno ne bomo deležni tega vzdušja. V družinskem krogu smo se sicer že pretekli konec tedna pogostili z martinovimi jedmi,« je povedal.