V okviru projekta so udeležence delavnice Reja kokoši za začetnike presenetili tudi s kokošmi nesnicami, razdelili so jim jih devetdeset (vsak udeleženec je dobil po tri) in zdaj se lahko že pohvalijo s svežimi domačimi jajčki, kot tudi Barbara iz Radovljice. / Foto: Facebook

V dar prejeli kokoši

Udeleženci spletne delavnice o reji kokoši za začetnike so v dar prejeli vsak po tri kokoši nesnice. S projektom Lokalna samooskrba želijo spodbuditi lokalno pridelavo hrane.

Jesenice – Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske so z letošnjim letom ponovno začeli aktivnosti na področju lokalne samooskrbe. S projektom želijo povečati stopnjo samooskrbe s hrano na Zgornjem Gorenjskem, v projektu pa sodeluje sedem zgornjegorenjskih občin. Doslej so izvedli različne delavnice, predavanja in druge dejavnosti, ki so se lani zaradi epidemije večinoma preselile na splet.

Kot je povedal Klemen Klinar z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, s projektom ne želijo samo spodbujati lokalne pridelave hrane pri kmetih, temveč pri prav vsakem prebivalcu Gorenjske. Tako so letos izvedli več brezplačnih predavanj po spletu, med drugim o vrtnarjenju, reji kokoši za začetnike, permakulturnem in regenerativnem kmetijstvu, pomenu pridelave ekoloških semen ... Ob tem so v sklopu projekta delili tudi brezplačne sadike, semena in celo – kokoši nesnice. Kot je povedal Klemen Klinar, so razdelili 150 sadik malin, 129 sadik ribeza, 174 sadik peteršilja, 128 sadik drobnjaka, 133 sadik rožmarina, skoraj petsto sadik jagod, 140 semenskih vrečk fižola, 170 semenskih vrečk graha in 90 kokoši nesnic.

Obenem so spodbudili udeležence delavnic, naj svoje zgodbe in fotografije na temo domače pridelave hrane, reje domačih živali, kuhanja z lokalnimi sestavinami, kupovanja lokalne hrane objavijo na Facebook in Instagram profilu s ključnikom #lokalnogor. Med sodelujoče redno delijo tudi uporabne nagrade, kot je bila denimo nihajna motike za okopavanje in pletje.

Povezali pa so se tudi s snovalci mobilne aplikacije Optifarm Smart, prek katere povezujejo lokalne pridelovalce in kupce, ki želijo kupovati domačo, lokalno pridelano hrano. Gre za neke vrste digitalno tržnico, ki kupcem omogoča enostaven dostop do sveže, lokalno pridelane hrane. Aplikacijo je razvilo podjetje Optifarm iz Radovljice.