Dijaki Srednje šole Jesenice so v bolnišnici snemali filmček o poklicu medicinske sestre, ki bo namenjen osnovnošolcem, da se bodo lažje odločili za šolanje pri njih. / Foto: arhiv Splošne bolnišnice Jesenice

Na pomoč kličejo študente

V jeseniški bolnišnici se soočajo s hudo kadrovsko stisko, zato so naslovili nujen klic na pomoč dijakom in študentom zdravstvene nege.

Jesenice – »Dijaki in študenti zdravstvene nege, potrebujemo vašo pomoč. Vaše roke nam bodo v pomoč pri delu na bolniških oddelkih, vi pa boste prejeli mnogo novih znanj in izkušenj.« Tako se glasi poziv, ki so ga v Splošni bolnišnici Jesenice sredi tedna objavili na svojih družbenih omrežjih in s katerim k sodelovanju vabijo dijake višjih letnikov in študente zdravstvene nege. V bolnišnici jim namreč že dalj časa kronično primanjkuje kadra, ta čas imajo objavljene razpise za približno petdeset prostih delovnih mest, večino prav v zdravstveni negi. Kot so pojasnili, bi ob trenutnih 340 potrebovali še štirideset medicinskih sester. Dalj časa že opažajo, da so medicinske sestre izčrpane, zato mnoge zapuščajo bolnišnico in odhajajo v ambulante, kjer imajo družinam prijaznejši delovnik, brez dela ponoči, ob sobotah, nedeljah in praznikih. Mnoge celo zapustijo svoj poklic in se zaposlijo v podjetjih, trgovskih centrih ...

V bolnišnici želijo bodoče sodelavce privabiti tudi s kadrovskimi štipendijami, ta čas štipendirajo devet dijakov in šest študentov, ves čas pa imajo odprte razpise za nove štipendije. Mesečna štipendija za dijake znaša od 75 do 125 evrov, za študente pa od 160 do 320 evrov, odvisno od ocen. Nudijo jim tudi opravljanje prakse in interna izobraževanja.

Da bi privabili nove, zlasti mlade sodelavce, se v bolnišnici trudijo tudi na različne inovativne načine. Tako so pred časom posneli zabaven videospot z glavno sestro Branetom v glavni vlogi, ta teden pa so filmček o delu medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v bolnišnici snemali tudi dijaki Srednje šole Jesenice. Na ta način želijo poklic približati že osnovnošolcem, da se bodo lažje odločili za nadaljevanje šolanja v programu zdravstvene nege na Srednji šoli Jesenice.