Tea Košir in Klemen Peljhan iz podjetja Proizvodnja Košir sta predstavila svečo na tekoči vosek, ki je trajnostna in jo je mogoče v celoti reciklirati. / Foto: Primož Pičulin

Trajnostno naravnana sveča

V družinskem podjetju Proizvodnja Košir iz Kamne Gorice, ki se je v zadnjih sedemnajstih letih specializiralo za proizvodnjo različnih vrst sveč, so ustvarili svečo na tekoči vosek, ki je trajnostna in jo je mogoče v celoti reciklirati, obenem ne vsebuje PVC, kar je novost na trgu.

Radovljica – V podjetju Proizvodnja Košir, ki ima svoje proizvodne prostore v Radovljici, so pod blagovno znamko EcoSija razvili svečo, poimenovano Zvezda. Ta je po besedah direktorice Tee Košir prva sveča na tekoči vosek, ki je trajnostna in jo je mogoče v celoti reciklirati ter ne vsebuje PVC. »Po uporabi sveče ne odvržemo, ampak le menjamo vložek, ki je iz PET-plastike. Ko v sveči tekoči vosek popolnoma izgori, ostane le omenjena plastenka, ki jo odvržemo v rumen zabojnik in je pripravljena na reciklažo. Tudi ohišje sveče, ki zdrži več let, se lahko reciklira. To pomeni nepredstavljivo zmanjšanje uporabe plastike in odpadnega materiala, ki iz tega nastane,« je dodala Koširjeva.

Sveča Zvezda gori do 19 dni, kar pomeni manjšo porabo uporabljenih materialov. Je tudi edina sveča na svetu, ki ima varnostni pokrovček. »Zato je to dolgoročno eden izmed najbolj ekoloških projektov, ki jih dajemo na slovenski trg,« je še poudarila direktorica.

V prvi seriji, ki je bila nedavno izdana na trg, so izdelali petdeset tisoč tovrstnih sveč. Prodajajo se tudi že v sosednjih državah, med drugim na Hrvaškem in v Avstriji. »Na avstrijskem trgu smo z novimi svečami naredili ogromen korak. Nekaj avstrijskih občin, med njimi Celovec, Beljak in Špital, je postavilo posebne zabojnike zanje na pokopališčih. S predelovalcem smo se že dogovorili, da bo ta material odkupil in ga vnovič pripravil za predelavo oziroma reciklažo,« je opisal Klemen Peljhan, vodja prodaje v Proizvodnji Košir, ob tem pa pojasnil še reciklažo sveč v Sloveniji. »V Sloveniji imamo sicer nekaj odlagališč za odpadne sveče, problem pa je sama izvedba recikliranja. Ta se izvaja na zelo malo območjih, eno takšnih so Jesenice. Težava je tudi, ker pri PVC-svečah s parafinskimi vložki brez velike porabe energije in dela ne morejo ločiti parafinskega voska od plastike. Posebnost sveče Zvezda pa je v tem, da jo je moč takoj v celoti reciklirati.«

Sogovornika sta se dotaknila tudi ekološkega davka na ekološke sveče, ki je določen s strani države in je po njunem mnenju sporen. »Za vsako svečo moramo plačati trideset centov davka, čeprav so vse ekološke in je z njimi zelo malo dela pri recikliranju. Na drugi strani ekološki davek na navadne parafinske PVC-sveče znaša deset centov, kar je nesmiselno, saj te sveče zahtevajo največ dela pri reciklaži in povzročajo največ odpadkov, ki jih je skoraj nemogoče predelati,« je pojasnil Peljhan. Pri proizvodnji sveče Koširjevim pomagajo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, kjer so zaposleni ljudje s posebnimi potrebami.

»Pred 1. novembrom v javnosti poudarjajo čim manjšo porabo sveč, pri čemer so PVC-sveče res lahko ekološko sporne, a prižiganje sveč vseeno predstavlja tradicijo, ki ji sledimo že vrsto let, zato lahko s svečo Zvezda na trajnosten in okolju prijazen način namenimo pozornost pokojnim,« je sklenila direktorica Tea Košir.