Jedi s piščancem in domačo zelenjavo

Za pripravo paradižnikove rižote s piščancem po­trebujemo: 400 g srednjezrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 4 stroke česna, 1 čebulo, pol kilograma svežega paradižnika, 1 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Piščančji file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Popečemo ga na žlici olja ter dodamo čebulo in česen. Pražimo 5 minut, nato primešamo riž in na kocke narezan paradižnik ter baziliko. Pražimo nekaj minut in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Kuhamo od 15 do 20 minut, toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še nekaj tekočine in po okusu dodatno posolimo. Pred serviranjem pustimo rižoto stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Rižota je polnega okusa že brez dodanih maščob, a če jo želimo narediti še bolj kremasto in bogato, ji na koncu primešamo še kakšno pest parmezana ali kocko masla oziroma žlico olivnega olja.

Za pripravo pečenega piščanca z bučo in bučkami potrebujemo: 1 večji ali več manjših kosov piščanca s kostjo, polovico hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 4 stroke česna, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, dve žlici olivnega olja.

Bučo olupimo in narežemo na kocke, bučko narežemo na tanjše rezine. V skledo stresemo narezano zelenjavo, dodamo česen ter vse skupaj posolimo in prelijemo z eno žlico olivnega olja. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Piščančje kose solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter premažemo z žlico olivnega olja. Postavimo jih na pekač in pečemo najprej 20 minut pri 200 °C. Po tem času k piščancu stresemo zelenjavo in pečemo še 40 minut. Vmes enkrat vse skupaj premešamo, da se meso in zelenjava enakomerno zapečeta.

Nasvet: Če imamo večje kose mesa, čas peke podaljšamo za nekaj minut.