Gašper, Nina, Vesna in Dušan Čarman

Zgodba tradicije praznuje častitljivi jubilej

Gostilna in vinoteka Danilo v Retečah je praznovala šestdeseti rojstni dan.

Zgodba gostilne Danilo je zgodba o dolgoletni tradiciji, ki jo danes uspešno nadaljujeta sestra in brat Nina in Gašper Čarman, tretja generacija družine, ki je prevzela gostilno.

Kot smo izvedeli, sta babi Mimi in dedek Danilo Kosmačin leta 1961 kupila staro gostilno Pr' Tilh v Retečah pri Škofji Loki, ki je delovala že od leta 1870. Preimenovala sta jo v gostilno Pri Danilu in začela povsem novo zgodbo, podkrepljeno z lokalno kulinariko. Kasneje sta gostilno prevzela hči Vesna z možem Dušanom Čarmanom in jo s svojim delom in pristopom spremenila v eno najboljših slovenskih restavracij. Njuna otroka Nina in Gašper sta gostilno prevzela leta 2016, jo prenovila v modernejšem slogu, a hkrati ohranila dušo stare gostilne. Tako da tudi »novi« Danilo ohranja tradicijo domače kuhinje, osnovane na lokalnih sestavinah, a hkrati obljublja ustvarjalnost in nove okuse.

Glavna kuhalnica gostilne je bila včasih mama Vesna, ki še vedno rada pokuka v »zaodrje«, kjer se ustvarjajo okusi. Po njenih stopinjah je šla tudi hči Nina, a glavni kuharski mojster pri Danilu je Boris Bergant. Prej je bil Vesnin »sous-chef«, tako da je član ekipe gostilne Danilo že lepo število let. Gašperja Čarmana pa poznamo po njegovi ljubezni do vina, izjemnem znanju, ki ga premore o žlahtni kapljici, in uspešni ljubljanski zgodbi eVina.

Danes se Danilo – gostilna in vinoteka lahko pohvali s številnimi mednarodnimi nagradami, opazili so jo tudi pri Gault & Millau, ob obisku Michelinovih inšpektorjev je lani prejela Michelinov krožnik (The Plate Michelin/Assiette), ki po Michelinovih kriterijih označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Krožnik je gostila ohranila tudi letos.