Ulični sprevod klobukarjev je v petek naznanil začetek nove sezone v Kulturnem centru Krice krace. / Foto: Gorazd Kavčič

V družbi lutk

Ulični sprevod klobukarjev je v petek naznanil začetek nove sezone v Kulturnem centru Krice krace, kjer si je bilo mogoče ta dan že ogledati prvo lutkovno predstavo Nekoč je bila v izvedbi Lutkovnega gledališča (LG) Tri.

Tudi nadaljnje oktobrske petkove prireditve v Kricah kracah bodo namenjene retrospektivi predstav LG Tri, ki letos praznuje 31 let delovanja. Za praznovanje lanskega okroglega jubileja namreč zaradi razmer v zvezi z epidemijo covida-19 ni bilo prave priložnosti, je pojasnila Ksenija Ponikvar iz LG Tri. Tako si je v Kricah kracah mogoče ogledati tudi razstavo lutk in fotografij z dosedanjih predstav LG Tri.

Premiera prve predstave omenjenega lutkovnega gledališča z naslovom Fidl Fadl je bila 7. novembra 1990 v gradu Khislstein in je bila po besedah Ksenije Ponikvar uspešnica, ki je doživela 254 ponovitev. Od takrat sta skupaj z Natalijo Herlec ustvarili že 18 predstav, pri prvih treh, še pri Čenči in Regrataniji, je z njima sodelovala tudi Vaska Trobec – od tod je izšlo ime gledališča Tri, ker so bile na začetku tri lutkarice. »Lutka Čenča, ki je izvirni lik Jožeta Trobca, je zaživela še v predstavi Ojoj, boli!, ki je še vedno na repertoarju. To je tudi predstava z največ ponovitvami, bilo jih je kar 544.« Leta 2011 se je gledališče začelo povezovati z Lutkovno skupino Bobek, plod njihovega sodelovanja pa je tudi 1001 pravljica, ki jo bodo uprizorili v petek v Kricah kracah. Sledili bosta predstavi Kužek in muca 15. oktobra ter Polž Vladimir gre na štop 22. oktobra, 29. oktobra pa bo na vrsti predstava Strah, prav tako ustvarjena v sodelovanju s skupino Bobek.

Ksenija Ponikvar in Natalija Herlec se z lutkami ukvarjata že od malega, med drugim sta sodelovali v otroški skupini Prešernovega gledališča pri Saši Kumpu. »Včasih je bilo veliko podmladka, danes pa očitno lutkarstvo ni več 'moderno',« obžalujeta. Za vse njune predstave sta kasneje sami izdelovali lutke, na začetku pod mentorstvom lutkovnega tehnologa Ivice Bileka. In kot zagotavljata, je tudi po vseh teh letih biti lutkar še vedno najboljši poklic, ki sta si ga izbrali.