Poljski ravnatelji so obiskali tudi župana Ivana Megliča.

Poljski ravnatelji na obisku

V občini Naklo je bilo na delovnem obisku sedem ravnateljev osnovnih šol iz pobratene poljske občine Nakło nad Notecią. Kar je zanimivo in kar so najbolj pohvalili, so bili urejenost šolske infrastrukture in način dela v šolah in vrtcu, slovensko gostoljubje, čistost okolja in vtis miru, mirnega bivanja.

Naklo – Poljski gostje, ravnatelji sedmih šol, ki so bili v občini Naklo na obisku v drugi polovici septembra, so si najprej ogledali potek dela na Osnovni šoli Naklo in v vrtcu, v Walfdorfski šoli in Biotehniškem centru Naklo ter izmenjali izkušnje. »Priložnost smo imeli pogledati, kako poteka vzgoja in izobraževanje od samega začetka, torej od vrtca, do visoke šole. In počutili smo se dobrodošli. Vključeni smo bili v del pouka, v proces, se pogovarjali z učenci, študenti, učitelji ter začutili dobro vzdušje in medsebojne odnose. Navdušeni smo bili nad urejenostjo šolske infrastrukture, videli smo tudi malo drugačne rešitve, drugačen sistem. Največji vtis na nas pa je naredil vrtec, tega vam prav zavidamo,« so povedali ravnatelji Alina Sławkowska, Ewa Miłosierna, Anna Mackonska, Halina Lubiszenska, Tomasz Rompalski, Adela Karnikonska in Inona Szpińska. Seveda so omenili našo očitno posebnost – copate tudi v vrtcu in šolah.

V uradnem delu je sledil obisk župana Občine Naklo Ivana Megliča. »Zelo smo veseli, da je sodelovanje med našo in vašo občino ponovno zaživelo, da doživljamo te lepe in zanimive izmenjave,« je poudaril župan Meglič in v nadaljevanju predstavil delo, aktivnosti in življenje v domači občini, ki je po obsegu in številu prebivalcev precej manjša od poljske Nakło nad Notecią. Povedal je nekaj o gospodarstvu in podjetništvu ter industrijski coni, ki se hitro razvija, pa o kmetijski dejavnosti, ki ima v občini bogato tradicijo. Omenil je turistični potencial z namestitvenimi zmogljivostmi in naravnimi danostmi v občini in v neposredni bližini. Poljskim gostom je predstavil aktivnosti v skrbi za starejše občane, od doma za starejše, projekta Prostofer, pomoči na domu, dostave kosil, v pripravi je tudi projekt dnevnega varstva, da bi starejši lahko čim dlje živeli v domačem okolju ... Omenil je medgeneracijski center v Naklem, mladinski športni park, gradnjo novega nogometnega igrišča, sodobno knjižnico, e-polnilnice za avte in kolesa, poudaril dogovarjanje za ponovno vzpostavitev železniškega potniškega prometa v Naklo ...

»Dodana vrednost, ki smo jo doživeli, je gostoljubje, prisrčen sprejem in zagotovo se bomo tudi kot turisti vrnili v Slovenijo,« so bili enotni poljski ravnatelji, ki bodo, tako so zagotovili, dobre prakse prenesli tudi v svojo občino. Pri tem so mislili tudi na vse aktivnosti, ki pri nas že potekajo v skrbi za starejše, kajti prebivalstvo se stara tudi na Poljskem. Pohvalili so skrb za varstvo okolja in pa rože – te so povsod. Dobili so vtis mirnega bivanja, vsaj v občini Naklo, kjer so preživeli največ časa. Nekaj prostega časa so poljski ravnatelji namenili tudi ogledu kulturnih in turističnih znamenitosti, predvsem nakelske občine in širše Gorenjske.