V Poljanah končujejo gradnjo prizidka k Vrtcu Agata. / Foto: Jure Ferlan

V vrtcu zaključujejo dela

Za gradnjo novih prostorov Vrtca Agata pri Osnovni šoli Poljane je v minulih dneh Občina Gorenja vas - Poljane prejela sklep o zagotovitvi nepovratnih sredstev za sofinanciranje projekta.

Poljane – Gradnja novih prostorov Vrtca Agata zagotavlja skoraj tisoč kvadratnih metrov novih površin in predstavlja največjo investicijo občine v vrtčevske prostore v zadnjih dvajsetih letih, so poudarili na občini. Skupna vrednost projekta je dobrih 2,5 milijona evrov, zato so sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport še kako dobrodošla, so še dodali. Občina je za Vrtec Agata prejela skoraj 761 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

Vlada je namreč pred časom dodatno zagotovila sredstva za projekte, ki na javnem razpisu ministrstva za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021–2024 sprva niso bili izbrani zaradi omejenih sredstev. V juliju je vlada zagotovila še 72,5 milijona evrov dodatnih sredstev za vse prijavljene projekte, ki izpolnjujejo vse pogoje in merila iz razpisa, med njimi tudi za Vrtec Agata, so pojasnili na občini. Gradnja se sicer v teh dneh bliža koncu. »Objekt je v celoti zaprt – vgrajena so vrata in vsa okna. Zaključuje se polaganje keramike, izvajajo se slikopleskarska dela. Potekajo tudi priprave na polaganje notranjih talnih oblog,« je razložil župan Milan Čadež. Končujejo tudi izdelavo fasade, dokončani in asfaltirani sta interventna pot in pešpot do glavnega šolskega vhoda, urejajo še zunanje igrišče. Po zaključku gradnje bodo pridobili šest novih igralnic, dve nadomestni učilnici ter spremljajoče prostore za delovanje vrtca in šole. »Projekt vključuje tudi ureditev novega zunanjega otroškega igrišča ter že izvedeno obnovo in razširitev centralne šolske kuhinje,« je pojasnil župan. Ker gre za gradnjo nizkoenergijske stavbe, so poleg nepovratnih sredstev na razpisu ministrstva za gradnjo vrtca pridobili tudi sredstva Ekosklada v višini 280 tisoč evrov.