Učence Osnovne šole Železniki je obiskal pisatelj in ilustrator Ivan Mitrevski. / Foto: arhiv šole

Vzgajajo bralce

Ob začetku bralnega leta v okviru Bralne značke so letos prvošolcem kot spodbudo za branje razdelili slikanice Ponikalnice Miroslava Košute z ilustracijami Suzi Bricelj.

Branje za bralno značko se vsako leto uradno začne 17. septembra, na dan rojstva in smrti Franceta Bevka, na katerega zato zaznamujemo dan zlatih knjig. Po njegovih besedah je namreč »dobra knjiga zlata knjiga«. Na ta dan so med slovenske prvošolce razdelili kar 25.500 slikanic, letos je bila to zbirka ugank Miroslava Košute Ponikalnice. Na nekaterih šolah pa ob tej priložnosti gostijo tudi slovenske avtorje.

Posebno slovesno ob začetku branja za Bralno značko je bilo tako letos tudi v Osnovni šoli Železniki, kjer je učence dveh prvih razredov v Železnikih in podružnične šole v Selcih obiskal pisatelj in ilustrator Ivan Mitrevski. »Za nas je bilo veliko presenečenje, ko nam je Društvo Bralna značka Slovenije ponudilo obisk slovenskega avtorja, in seveda smo bili navdušeni,« je pojasnila knjižničarka Katarina Primožič. »Ko je začel risati in zraven pripovedovati, kakšen je njegov slog risanja, je kar naenkrat vse potihnilo in otroci so ga poslušali z odprtimi usti,« je opisala vtise s srečanja in dodala, da je z otroki takoj vzpostavil sproščen ter obenem pristen in iskren stik. »Na tak način jih je prav vse pritegnil k sodelovanju, da so navdušeno dvigovali roke.« Na koncu je otrokom predstavil še svojo slikanico Kdo se boji zobozdravnikov. »Prepričana sem, da jih je prav vse navdušil za branje. Med drugim jim je zaupal, da je tudi sam že kot otrok rad bral in da tako postaneš bralec za vse življenje.«

Katarina Primožič je ob tem spomnila, da Bralna značka letos praznuje 61. rojstni dan. Veseli jo, da se društvo Bralna značka že toliko let trudi iz mladih narediti bralce. »Oni sejejo, vsi pa potem skupaj z njimi žanjemo,« je njihova prizadevanja slikovito strnila Katarina Primožič. Otroke že takoj ob vstopu v 'družino' Bralne značke obdarijo s knjigo, najbolj prizadevne, ki vsako leto opravijo bralno značko, pa obdarijo tudi ob zaključku s knjigo iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec. Bralna značka po podatkih Društva Bralna značka Slovenije vsako leto k branju pritegne okrog 140 tisoč bralcev oziroma okrog sedemdeset odstotkov vseh osnovnošolcev, ki berejo pod okriljem več kot sedem tisoč mentorjev. Vsako leto se tako nabere za več kot pol milijona prebranih knjig.