Vila Podvin ohranila Michelinovo zvezdico

Ljubljana – Michelinove zvezdice označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Pri svojem drugem ocenjevanju slovenskih restavracij kakšnih bistvenih sprememb ni: ponovno so podelili dve zvezdici Hiši Franko kuharske mojstrice Ane Roš, po eno so ohranili tudi vsi lanskoletni dobitniki: Atelje, kjer sicer »domuje« kuharski mojster gorenjskih korenin Jorg Zupan, Dam restavracija z Urošem Fakučem, Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Hiša Denk z Gregorjem Vrečkom in gorenjska Vila Podvin, kjer je glavna kuhalnica Uroš Štefelin; novo zvezdico pa je pridobilo Gostišče Grič s kuharskim mojstrom Luko Koširjem. V kategorijo Bib Gourmand (dobro razmerje med ceno in kakovostjo) so pri Michelinu uvrstili sedem restavracij, njihov krožnik pa je prejelo kar 39 slovenskih restavracij. Michelinov krožnik (The Plate Michelin/Assiette) označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Tu smo med naštetimi opazili tudi gorenjske predstavnike (Dvor Jezeršek, Gostilna Danilo, Gostilna Krištof, Julijana), ki se jim je na novo pridružila še Vila Planinka z Jezerskega. Slovenska gastronomija slavi tudi v kategoriji trajnost, kar šest restavracij je bilo namreč nagrajenih z zeleno Michelinovo zvezdico. Tu se je trajnostno naravnani Gostilni Krištof na Gorenjskem pridružila Vila Podvin. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.