Danes na Delavsko malco na Jesenice

Na trgu na Stari Savi na Jesenicah bo danes dišalo po jeseniških jedeh, potekala bo predstavitev in degustacija menija Delavska malca.

Jesenice – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Gornjesavski muzej Jesenice sta v sodelovanju z jeseniškimi gostinci oblikovala skupni meni Delavska malca. Meni združuje jedi, ki so se nekoč na Jesenicah pojavljale v 'fabrški kantini', na domačih mizah delavskega razreda, pa tudi jedi, ki so jih na Jesenice uvozili priseljenci iz Primorske in iz republik bivše Jugoslavije. Izbrane menije pod skupnim naslovom Delavska malca je trenutno mogoče naročiti v šestih jeseniških gostilnah: v Penzionu Pr' Betel v Planini pod Golico, Restavraciji Kazina na Jesenicah, Domu Pristava v Javorniškem Rovtu, Gostilni in piceriji Turist na Slovenskem Javorniku, Gostilnici in pizzeriji Chilli na Jesenicah ter Bistroju Oaza na Jesenicah. Meniji so zbrani v knjižici, pri gostincih pa so bili posneti tudi promocijski filmi. Danes, v soboto, ob 11. uri pa na trgu na Stari Savi pripravljajo tudi dogodek Dober tek!, na katerem bodo predstavili Delavsko malco. Obiskovalci bodo nekaj najbolj značilnih jeseniških jedi lahko tudi poskusili.

Potekal bo tudi pester spremljevalni program v soorganizaciji Gornjesavskega muzeja Jesenice, Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in TIC Jesenice v sklopu svetovnega dneva turizma in dnevov evropske kulturne dediščine. Na dogodku bo sodelovalo tudi Cehovsko društvo kovačev Slovenije, člani bodo kovali kozo za ognjišče, ter Zveza kulturnih društev Jesenice z nastopom lokalnih folkloristov ter ljudskih godcev.

Projekt Delavska malca je nastal pod okriljem projektov KUHAM DOMAče in Naša kuhna, ki ju sofinancirata Občina Jesenice in ministrstvo za kulturo.