In zakaj ne bi šla peš?

Pred dnevi sem imela pogovor sama s seboj. Ne, ni se mi poslabšalo zdravje. Preprosto sem se odpravljala v bližnjo trgovino. V rokah sem že držala avtomobilski ključ. Na hišnem pragu sem pomislila: morda ga pa sploh ne potrebujem in bi šla peš?

Toda, toliko moram prinesti ... Pravzaprav sploh ne veliko. Roka me boli in morda je res bolje, da se vseeno peljem z avtomobilom. Ampak saj nekaj drobnarij pa vendarle lahko nesem? Vseeno grem peš. Teh nekaj sto metrov pa res ne sme biti ovira.

Ko sem že prepričala sama sebe, sem pogledala v nebo. Iznad Kranja so prihajali sivi oblaki. Morda bo pa dež? Če ne takoj, pa zagotovo čez uro ali še prej. Spet sem v roki držala avtomobilske ključe. Morda bi pa dala v torbo raje zložljiv dežnik? Toda vrečka, pa še dežnik ... Pa še mudi se mi. Pravzaprav se mi ne mudi tako zelo, do trgovine peš porabim skoraj toliko časa, kot če vžgem avtomobil, potem pred trgovino parkiram in grem do vhoda peš.

In pregovorila sem samo sebe. Ključe sem spustila v žep torbe in strumno stopila po ulici.

Vmes sem nekaj besed spregovorila s sosedo, nato sem srečala nekdanjo sošolko, s katero sva malce poklepetali. Kljub temu sem prišla iz trgovine, še preden so padle prve dežne kaplje, vrečko pa sem brez težav dala čez ramo in prinesla do doma. V resnici je bilo zelo preprosto. Saj sem vse to nekoč že počela. In zakaj tega ne bi kdaj ponovila vsaj te dni, ko tudi v našem mestu poteka kampanja ETM? Ne veste, kaj pomeni? Nič posebno učenega. Preprosto to, da takrat, ko nameravate sesti v avto, pomislite, ali ne bi poti ali potovanja opravili peš, s kolesom, vlakom ...

ETM ali Evropski teden mobilnosti, ki še do jutri poteka pod sloganom Živi zdravo, potuj trajnostno, nas opominja, da klub navadi (in razvadi), da se na večino poti odpeljemo z avtomobilom, vendarle velja razmisliti, da imamo tudi drugačne možnosti.

Namen ETM je hkrati spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov in promociji trajnostne mobilnosti ter s tem prispevati k zmanjševanju osebnega motornega prometa. Poleg ozaveščanja gre predvsem za spreminjanje sodobne miselnosti pri navezanosti na pretirano uporabo avtomobila.

Seveda je prav, da vsaj enkrat na leto malce premislimo o morebitni spremembi svojih potovalnih navad. Da se zamislimo, kaj lahko naredimo sami. In da tudi s čisto preprosto odločitvijo, da do trgovine, prijateljice, službe ali po opravkih gremo peš, ne koristimo zgolj svoji denarnici in boljši kondiciji, ampak tudi čistejšem zraku in naravi, ki jo bodo potrebovali tudi naši otroci in vnuki.