Sodelovanje med umetniki Likovnega društva Kranj in Hrvaškega društva likovnih umetnikov Istre je obrodilo razstavi v Kranju (na fotografiji) in v Pulju. / Foto: Lojze Kalinšek

Likovne povezave s Hrvati

V galeriji dr. Ceneta Avguština Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Kranju je še teden dni na ogled razstava Vzporedni svet likovnikov iz hrvaške Istre, naši umetniki razstavljajo v Pulju in Zagrebu.

Kranj – Na povabilo Likovnega društva Kranj v galeriji dr. Ceneta Avguština z razstavo Vzporedni svet gostujejo člani Hrvaškega društva likovnih umetnikov Istre. Na ogled so dela zelo različnih likovnih konceptov, saj se predstavlja več kot trideset avtorjev in avtoric iz širše Istre, največ prav iz Pulja, kjer je tudi sedež njihovega društva. Razstava se ukvarja s konceptom umetniškega bita in njenega obstoja v realnem svetu. Predsednik društva Milan Marin je ob razstavi med drugim zapisal, da si sodobna umetnost prizadeva ukiniti meje med umetnostjo in življenjem, saj ravno njuna medsebojna bližina ustvarja takšno iluzijo. Pravilno bi bilo, da linija, ki ločuje umetnost od življenja, dejansko omogoča, da umetnost preživi, v nasprotnem – z odpravo te linije – bi umetnost izginila sama. Posledice te miselnosti so, da je danes lahko vse umetnost, vendar še vedno ni. Vstop v privilegirani prostor umetniškega sveta zahteva nekaj več, in to je lebdenje nad realnostjo.

Ob tem pa so v galeriji pobratenega društva v Pulju svoja dela razstavili tudi naši umetniki. Na razstavi z naslovom Pogledi se predstavlja 14 umetnic in umetnikov, ki skozi različne izrazne medije komentirajo aktualni vsakdan, naj bo s klasično sliko, objektom ali videom. Svoja dela predstavljajo Brut Carniollus, Domen Dimovski, Nataša Druškovič, Andreja Eržen, Irena Gayatri Horvat, Lojze Kalinšek, Martina Marenčič, Peter Marolt, Goran Međugorac, Kristina Rutar, Tomaž Šebrek, Meta Šolar, Maruša Štibelj, Klavdij Tutta, Kaja Urh in Cveto Zlate.

Članice in člani Likovnega društva Kranj pa ta čas razstavljajo tudi v galeriji Kurija v Zagrebu. Ob 700. obletnici smrti Danteja Alighieria se predstavljajo z deli na temo Dantejevi krogi v času korone. Razstavo je spodbudilo dolgoletno sodelovanje kranjskega društva s Hrvaškim združenjem likovnih umetnikov in likovnih kritikov. Na razstavi se predstavlja 18 umetnic in umetnikov s slikami, grafikami, videom in skulpturami.