Ves dan so potekale tudi rokodelske delavnice. / Foto: Gorazd Kavčič

Dan, prežet z ustvarjalnostjo

Ob desetletnici Rokodelskega centra DUO Škofja Loka so minulo nedeljo ob Dvorcu Visoko pripravili dogodek z naslovom Rokodelsko na Visokem, kjer so prikazali sadove desetletnega delovanja.

Na nedeljskem dogodku na Visokem se je predstavilo trideset mojstrov rokodelcev in mojstric rokodelk, večinoma članov Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, k sodelovanju pa so povabili še druge rokodelske centre po Sloveniji.

Visoko pri Poljanah – Nedelja je na Visokem minila v ustvarjalnem vzdušju, ki so ga uspeli pričarati številni mojstri rokodelci, ki so predstavili svoje znanje in izdelke. Rokodelski sejem so popestrili z rokodelskimi delavnicami, na katerih so obiskovalci lahko tudi sami spoznali, kako poteka proces ustvarjanja, bogat je bil tudi spremljevalni program tako za otroke kot odrasle. Dogodek so zaokrožili s koncertom glasbenega dueta, ki ga sestavljata Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

»S tem dogodkom smo pokazali, kaj nam je uspelo narediti v desetih letih, koliko ljudi smo povezali v okviru rokodelskega centra in koliko znanja se je zbralo na kupu. Gre za vrhunske ustvarjalce in krasne ljudi,« je poudarila Katarina Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in dodala, da s tem posredujejo zelo pomembno sporočilo za današnji čas: skupina, skupnost je zelo pomembna. Od skromnih začetkov pred desetimi leti se je število njihovih članov in posameznikov, s katerimi sodelujejo, močno povečalo. »Pripravili smo ogromno dogodkov, razstav in projektov,« je pojasnila Katarina Sekirnik in dodala, da imajo obenem srečo, da imajo pri svojem delu močno podporo lokalne skupnosti, saj brez tega ne bi šlo.

Na nedeljskem dogodku na Visokem se je predstavilo trideset mojstrov rokodelcev in mojstric rokodelk, večinoma njihovih članov, k sodelovanju so povabili še druge rokodelske centre po Sloveniji. Tako so se jim pridružili rokodelci iz Ribnice, Veržeja, Slovenske Bistrice in Litije. »V središču pa so bili seveda rokodelci z našega območja, saj so prav oni srce našega rokodelskega centra.« Ves dan so potekale tudi rokodelske delavnice. V dopoldanskem času se je bilo mogoče preizkusiti v rezbarjenju, kvačkanju in mokrem polstenju, popoldne pa so si obiskovalci lahko izdelali usnjene zapestnice in se preizkusili v suhem polstenju. Za otroški program je poskrbel zavod KRES, v skupnostnem kotičku pletilske skupnosti Breja preja pa so pletli, kvačkali in vezli. Na ogled so postavili še razstavi Erazma Simona Paravinje in Denysa Shadre. Dvorec Visoko in Kaos okusov pa sta poskrbela za razvajanje brbončic obiskovalcev.