Avtorja fotografij Dušana Letnarja je predstavil podpredsednik Foto kluba Kamnik Aleš Senožetnik.

Črno-bele Mimonoše

Ta konec tedna bi Kamnik znova moral biti v znamenju narodnih noš, a bo tradicionalna povorka že tretje leto zapored odpadla. Zato so toliko bolj zanimive fotografije, ki jih je pred tremi leti z analognim fotoaparatom posnel in te dni razstavil kamniški fotograf Dušan Letnar.

Kamnik – V prostorih Občine Kamnik so v sredo odprli razstavo fotografij večjega formata Kamničana Dušana Letnarja z naslovom Mimonoše, prvo od štirih razstav, posvečenih oblačilni dediščini, s katero bodo obeležili letošnje Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Ti bodo letos znova močno okrnjeni, saj tradicionalne povorke ne bo – pred tremi leti so jo morali odpovedati zaradi dežja, zadnji dve leti pa zaradi covida-19.

Zadnjo povorko, ki je leta 2018 še napolnila kamniške ulice, je v svoj fotografski objektiv ujel Dušan Letnar, član Foto kluba Kamnik, in to na način, ki niti med fotografi ni več prav pogost – na filmski trak s 50-mm objektivom, ki najbolj približa fotoaparat človeškemu pogledu. Na svojih črno-belih fotografijah, ki jih je razvil in povečal v fotografski temnici, je zabeležil mimohod udeležencev povorke in trenutke brezskrbnosti, radosti in ponosa. Izognil se je dokumentiranju oblačil in se osredotočil na čustva udeležencev. Kot fotograf je vzpostavljal takšno distanco, ki na fotografijah najbolj ohranja avtentičnost trenutka. »V Foto klubu Kamnik Dušana Letnarja poznamo kot motor, ki nas vseskozi po malem priganja in spodbuja, predvsem pa je Dušan najbolj zaslužen za to, da imamo v Kamniku verjetno eno redkih delujočih fotografskih temnic tu naokoli. Vesel sem, da ohranja to fotografsko tradicijo in analogno fotografijo, malokdo se zaveda, koliko dela je za tem, sploh v teh časih, ko vsi večinoma slikamo z digitalnimi napravami. Prepričan sem, da bo to njegovo delo le še pridobivalo svojo vrednost,« je avtorja razstave na odprtju predstavil Aleš Senožetnik, podpredsednik Foto kluba Kamnik.

Vrsto zanimivosti je zbranim predstavil tudi Dušan Letnar, predvsem potrpežljivost in znanje, ki ju fotograf potrebuje, ko svoja dela razvija v temnici. »Kakšno fotografijo sem osvetljeval tudi po štirideset minut, in ker je pri tej tehniki treba kakšne dele osvetliti bolj, druge pa manj, pri čemer sem si pomagal z lepenko, bi mi prav prišel tudi kakšen pomočnik. Prav vsaka fotografija ni uspela, a s končnim izdelkom sem zelo zadovoljen,« je povedal na odprtju, nato pa iz rok župana Mateja Slaparja v zahvalo prejel monografijo Pokažem se fantu v pisanem gvantu, ki sta jo napisala dr. Bojan Knific in dr. Marija Klobčar, javnosti pa jo bodo predstavili danes, 10. septembra, ob 18. uri v Galeriji Miha Maleš.