Festival Free Forms vabi v Preddvor: producentka festivala Janja Rehberger v družbi posebnega gosta lanskega festivala Andreja Rozmana Roze in programskega vodje Boštjana Perovška. / Foto: arhiv festivala (Sunčan Stone)

Idila zvočne improvizacije

Mednarodni festival improvizirane glasbe, eksperimentalne zvočnosti in svobodnih umetniških oblik Free Forms bo v Preddvoru znova ponudil presežke svoje osnovne vsebinske naravnanosti, kot novost pa na prizorišče odrskega dogajanja vrača komponirano elektroakustično glasbo.

Preddvor – Glasbeno napoved festivala Free Forms, ki bo letos potekal v svoji četrti izvedbi, bodo z nastopom v četrtek, 9. septembra, izvedli trije vrhunski improvizatorji – Jaka Hawlina (trobenta), Chiao-Hua Chang (erhu) in Boris Janje (kontrabas) – uvodni dogodek z začetkom ob 19.30 bo tradicionalno gostila Trubarjeva hiša literature v Ljubljani.

Festivalsko dogajanje v idiličnem okolju bo letos prvič potekalo v okviru arhitekturnega okrilja gradu Dvor v centru Preddvora, znova pa se bo prepletalo z razgibanim spremljevalnim programom in snovanji slikarskega ekstempora. Festival bo v petek, 10. septembra, ob 19.30 odprla izvedba dela avstrijskega komponista Wolfganga Liebharta z naslovom En route into silence (Pot v tišino), elementi dela pa bodo uporabljeni tudi pri skupinski improvizaciji vseh sodelujočih v sklepni točki festivala. O kompoziciji je avtor zapisal: »S skladbo sem želel pokazati, kako tradicionalna kitajska inštrumenta iz družine erhu lahko nenadoma ustvarita nenavadno glasbeno estetiko, dodajanje elektronske tehnike v živo pa popolnoma nov zvočni kozmos. Ta orodja namenoma uporabljam v nenavadnem glasbenem kontekstu, vendar v tem primeru skoraj brez eksperimentalnih tehnik igranja.«

Med obema glasbenima konceptoma – izvirno kompozicijo in kolektivno improvizacijo – bo občinstvo priča improviziranim soočenjem glasbenikov v zasedbah, ki se bodo tvorile na prizorišču samem. Vezivo in posebnost letošnjega festivala bo komponirana elektroakustična glasba. Ta v svoji strukturi kot enakovreden element upošteva tudi improvizacijo, ki omogoča nepredvidljive zvočne kombinacije. Nekatere so strogo določene, nekatere pa odvisne od zvočnih situacij, ki nastanejo na odru v zlitju z akustičnimi instrumenti in zvočnimi prostori oziroma pokrajinami.

Ob ljubiteljih improvizirane in elektroakustične glasbe bodo letos na svoj račun prišli tudi mladi lovci na zvoke, učenci preddvorske osnovne šole. V spremstvu skladatelja, glasbenika in oblikovalca zvočnih prostorov se bodo podali na zvočno pustolovščino in s svojim ulovom soustvarili letošnjo Zvočno razglednico Preddvora na temo zvočne obremenitve okolja zaradi človekovih posegov – izviren in unikaten produkt v sodelovanju z Zavodom za turizem Preddvor izvaja programski vodja festivala Boštjan Perovšek.

Slikarski Ex Tempore Preddvor je postal vizualni sopotnik festivala Free Forms, tematika letošnje že enajste izvedbe pod vodstvom slikarja Franca Gučka Gučija pa so reke in potoki v občini Preddvor in sladkovodne ribe. Z nagradami podkrepljeno slikarsko dogajanje bo v nedeljo, 12. septembra, ob 17. uri s solističnim recitalom zaokrožil glasbeni virtuoz na harmoniki Jure Tori, član zasavske skupine Orlek.