Ameriške palačinke z gozdnimi sadeži

Za ameriške palačinke ne moremo trditi, da spadajo na seznam zdravih in uravnoteženih obrokov. Z nekaj prilagoditvami pa lahko tudi te postanejo hranljive, a kljub temu še vedno zelo okusne.

Za pripravo ameriških palačink z gozdnimi sadeži na zdrav način potrebujemo: 250 g pirine moke, 2 jajci, 200 g pinjenca ali kefirja, 2 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli; za preliv in nadev: 250 g gozdnih sadežev, 2 žlički koruznega škroba, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sladkorja ali drugega sladila, 1 lonček grškega jogurta.

Najprej pripravimo preliv iz gozdnih sadežev. Gozdne sadeže stresemo v kozico, posladkamo, prilijemo dve žlici vode in limonin sok. Segrejemo in pokrito kuhamo 10 minut oziroma toliko časa, da se gozdni sadeži razpustijo. Koruzni škrob zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko, da se omaka nekoliko zgosti.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo. Rumenjaka ločimo od beljaka. Beljaka stepemo v trd sneg. Skupaj zmešamo rumenjaka, pinjenec in mineralno vodo. To zmes vlijemo k mešanici iz moke. Z lopatko vse skupaj premešamo, le toliko, da dobimo gladko zmes. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljaka. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in na njej pečemo manjše palačinke. Pečene palačinke premažemo z grškim jogurtom in prelijemo z gozdnimi sadeži.

Nasvet: Koruzni škrob lahko nadomestimo s praškom za pripravo vaniljevega pudinga. Za peko palačink je pomembno, da ponev ni preveč segreta. Le tako bodo narasle in se dobro spekle tudi v sredini.