V kulturnem domu v Poljanah si je mogoče ogledati retrospektivno razstavo reprodukcij poljanskih ustvarjalcev zadnjih dvesto let z naslovom Medrug Polanci. / Foto: Primož Pičulin

Navdušenje za ustvarjalnost

V kulturnem domu v Poljanah so minulo soboto odprli retrospektivno razstavo reprodukcij poljanskih ustvarjalcev zadnjih dvesto let z naslovom Medrug Polanci.

Poljane – V letošnjem Tavčarjevem letu, ko zaznamujemo 170. obletnico rojstva pisatelja Ivana Tavčarja, so se v Kulturnem društvu (KD) dr. Ivan Tavčar Poljane spomnili tudi ostalih rojakov, ki so lani ali letos praznovali okroglo obletnico rojstva. Razstava, na kateri so zbrali dela enajstih poljanskih likovnih ustvarjalcev, je tako posvečena 200. obletnici rojstva Štefana Šubica, lanskoletni 180. obletnici rojstva Ivana Franketa in Janeza Šubica, že omenjeni 170. obletnici rojstva Ivana Tavčarja in prihajajoči 100. obletnici rojstva Iveta Šubica.

»Beseda, ki najbolj zaznamuje razstavo, je navdušenje – navdušenje za svetlobo, ki je vedno simbol svobode, svoboda pa je potrebna, da je možno ustvarjati. In tako se krog sklene: navdušenje je potrebno za ustvarjalnost,« je ob odprtju razstave poudaril Andrej Šubic iz KD dr. Ivan Tavčar Poljane. Ob tem je še pozval, naj vsem, ki imajo to navdušenje, pustimo, da ga tudi izrazijo in jim tako omogočimo priložnost za ustvarjalnost. Navdušenja za ustvarjalnost ni manjkalo oziroma ne manjka enajstim umetnikom, katerih dela so razstavili v kulturnem domu v Poljanah. Vsakega s po tremi deli predstavljajo Štefana Šubica, Ivana Zajca, Ivana Franketa, Janeza Šubica, Jurija Šubica, Antona Ažbeta, Iveta Šubica, Petra Jovanoviča, Iztoka Sitarja, Majo Šubic in Metoda Frlica. V kronološkem zaporedju so predstavili najprej šest predstavnikov iz 19. stoletja in še pet tistih, ki zaznamujejo naš čas. »In prav vsi so s svojimi deli segli preko meja v svet,« je poudarila umetnostna kritičarka Petra Vencelj, ki je ob tem tudi spomnila, da ima Poljanska dolina za slovensko kulturo velik pomen tudi zaradi tega, ker od tod izvira izredno veliko število rezbarjev, podobarjev in priznanih likovnih umetnikov. »Z njihovimi izdelki je posejana vsa Poljanska dolina in tudi širše slovensko območje.«

Razstavo si bo mogoče ogledati do premiere gledališke igre Medrug Polanci v oktobru, vse reprodukcije pa so zbrali tudi v katalogu, ki je izšel ob razstavi.