Med solisti tokratnega koncerta bo tudi aktualna nagrajenka Prešernovega sklada violinistka Lana Trotovšek. / Foto: osebni arhiv

Koncertni večer izjemnih solistov

Jutrišnji koncert baročne glasbe v Sokolskem domu bo vrhunec letošnjega festivala Loka da Camera.

Škofja Loka – Po dveh koncertnih večerih v juniju in tretjem na začetku julija bo četrti in hkrati zadnji nastop letošnjega Loka da Camera, kot se za kvalitetne koncertne cikle spodobi, festivalski vrhunec. Jutri, v sredo, 1. septembra, bodo ob 19.30 v Kristalni dvorani Sokolskega doma nastopili odlični glasbeniki in solisti, ki se bodo predstavili s koncerti Antonia Vivaldija, Giuseppeja Tartinija, Johanna Joachima Quantza in Johanna Sebastiana Bacha.

»V veliko veselje mi je, da bomo na zaključnem koncertu festivala Loka da Camera letos gostili tako imenitne glasbene goste, med katerimi sta dva nagrajenca Prešernovega sklada, svetovno uveljavljeni glasbeni solisti in dva člana prestižnih orkestrov,« je na glasbene goste ponosna violinistka Ana Julija Mlejnik, pobudnica in organizatorica festivala. K sodelovanju je povabila odlično violinistko Lano Trotovšek, aktualno nagrajenko Prešernovega sklada, nastopila bosta flavtista Boris Bizjak in Luka Železnik, violist Nejc Mikolič, dvakratni nagrajenec Prešernovega sklada violončelist Miloš Mlejnik in kontrabasist Todor Marković. »Za program baročnih koncertov smo se odločili, ker to obdobje ponuja najbolj pester izbor skladb za našo zasedbo, poleg tega pa je baročna glasba polna optimizma in elana, s katerima smo si želeli zaključiti letošnjo sezono festivala Loka da Camera,« dodaja Mlejnikova.

Tudi violinistka Lana Trotovšek se veseli nastopa z glasbeniki, s katerimi je v preteklosti že sodelovala. »Z Ano Julijo Mejnik in Nejcem Nikoličem sem že večkrat sodelovala. Z Ano Julijo sva skupaj nastopili v Londonu ter v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoniki RTV Slovenija, in to prav z Bachovim koncertom za dve violini, ki ga boste slišali tudi na sredinem koncertu. Z Nejcem sva nekajkrat skupaj igrala v Mariboru v okviru cikla Carpe Artem, redno pa nastopam v duetu s svojim partnerjem Borisom Bizjakom. Nisem pa še imela priložnosti nastopiti v komorni zasedbi z Milošem Mlejnikom, tako da se tega koncerta še posebej veselim,« je v pričakovanju koncerta v Sokolskem domu Lana Trotovšek, ki se veseli prav vseh skladb, ki jih bodo izvajali, hkrati pa dodaja: »Kljub vsemu pa moram priznati, da morda ni skladatelja, ki bi me bolj ganil kot Bach.«

Jutrišnji zaključni koncert festivala Loka da Camera s čudovito baročno glasbo in odličnimi interpreti bo nedvomno najboljša popotnica za vstop v novo koncertno sezono.