Medrug Polanci

V Kulturnem društvu dr. Ivan Tavčar Poljane bodo ta konec tedna zaznamovali 170. obletnico rojstva rojaka Ivana Tavčarja in obletnice rojstev še nekaterih drugih znamenitih Poljancev.

Poljane – V Poljanah se je lani in letos nabralo kar nekaj okroglih obletnic rojstva njihovih rojakov, ki so postali slavni doma in v svetu, predvsem na področju slikarstva in literarne umetnosti. Med njimi je tudi 170. obletnica rojstva Ivana Tavčarja. »To nas je spodbudilo k novi ustvarjalnosti in organizaciji celega niza umetniških dogodkov pod skupnim naslovom Medrug Polanci,« je pojasnil Andrej Šubic iz KD dr. Ivan Tavčar.

Prvega bodo pripravili prav na obletnico rojstva Ivana Tavčarja, »ki je v literarnih delih slikal ljudi in življenje teh krajev in bil sam naslikan v odličnem portretu Jurija Šubica, ki bo del obsežne razstave reprodukcij poljanskih ustvarjalcev zadnjih 200 let«. Jutri, 28. avgusta, ob 19.30 bodo namreč v Kulturnem domu v Poljanah odprli razstavo reprodukcij Medrug Polanci, ob tem pa bo izšel tudi katalog izbranih enajstih umetnikov. Razstava je posvečena 200. obletnici rojstva Štefana Šubica, lanskoletni 180. obletnici rojstva Ivana Franketa in Janeza Šubica, 170. obletnici rojstva Ivana Tavčarja in prihajajoči 100. obletnici rojstva Iveta Šubica. Razstavo si bo mogoče ogledati do premiere gledališke igre Medrug Polanci v oktobru. V nedeljo, 29. avgusta, prav tako ob 19.30 pa bo sledila še uprizoritev Visoške kronike v dramatizaciji Andreja Šubica, ki jo bodo ponovno odigrali v živo po nagradi občinstva na Čufarjevih dnevih 2020.