Zmagovalec Domen Kozjek je v pol dneva po kranjskih ulicah pretekel 101 krog, dobrih 131 kilometrov.

Dvanajst ur tekli po središču Kranja

Slovenski ultratekaški izziv v Kranju je v moški konkurenci dal novega zmagovalca. V dvanajstih urah je po kranjskih ulicah največ kilometrov pretekel Domen Kozjek iz Ribnega pri Bledu, pri ženskah pa znova Celjanka Nataša Robnik. Poleg dvanajsturnega tudi šesturni tek.

Kranj – V nedeljo je potekal Slovenski 12-urni tek – skupaj četrtič, drugič v Kranju. Start 12-urnega teka je bil ob sedmih zjutraj, zaključek ob sedmih zvečer, udeleženci na 6-urnem teku pa so začeli teči ob 13. uri. Vsi so krožili po ulicah v središču Kranja, krog pa je bil dolg 1.292 metrov.

Zmagovalec 12-urnega teka je pretekel 101 krog, skupaj naredil 131,492 kilometra. To je uspelo Domnu Kozjeku. Ultramaratonec iz Ribnega pri Bledu je na tem teku nastopil prvič. »Zelo sem zadovoljen z zmago in s pretečenimi kilometri. Tega nisem pričakoval. Izteklo se je zelo dobro,« je povedal po prihodu v cilj in dodal, da je bila tekma del priprav na nadaljevanje sezone. Prihodnji mesec ga čaka Špartatlon v Grčiji, na katerem je že bil leta 2019, zatem morda še Ultrabalaton na Madžarskem. »Upam, da bo Špartatlon letos vendarle izpeljan. Prvi cilj bo uspešno ga zaključiti, potem bomo pa videli, kaj bo to prineslo,« je še dejal. Letos ima v nogah med 3200 in 3500 kilometrov. Tek je del njegovega življenja zadnjih deset let, športno aktiven pa je bil že prej. V Kranju sta mu družbo na stopničkah delala drugouvrščeni Boris Ivanovič (129,5 km) in tretji Luka Videtič (127,616 km). V ženski konkurenci je prepričljivo znova zmagala Nataša Robnik. Pretekla je 95 krogov, skupaj 122,74 km. »S tekom sem zadovoljna, sploh glede na to, da sem pred dvema tednoma v Bosni tekla na 24-urnem teku. Nisem pričakovala, da bom danes zdržala vseh 12 ur. Za zmago ni bilo treba iti povsem na polno, tako da je bil tempo lahko malenkost lahkotnejši. V Kranju je najlepše teči, takšnega vzdušja ni nikjer. Oktobra me čaka Ultrabalaton in ta tek je bil dober trening tudi za glavo. Krožni teki so psihično sploh težki,« je pojasnila Celjanka. Pred dvema letoma je zmagal s skoraj 137 kilometri. Zadnje kroge sta tekli skupaj z drugouvrščeno, domačinko Nežo Mravlje. Slednja je zakrožila 89-krat, naredila 116,088 km. »Z rezultatom sem zadovoljna. Na trenutke je bilo kar malo naporno. Takrat moraš imeti v glavi pozitivne misli ali se spomniti na še kaj bolj napornega in si reči, da bo že šlo. Nisem imela kakšnih pričakovanj. Nimam tekmovalnih ambicij. Rada tečem. Nekajkrat na teden naredim malce daljše teke zase, za užitek. Sicer pa pohvale organizatorjem. Delo so opravili brez napake. Mesto je bilo ves čas polno. Skoraj na vsakem koraku so bili navijači. Enkratno,« je dejala Mravljetova. Tretja je bila Hrvatica Višnja Čonkaš (113,204 km). Potekal je tudi 6-urni tek. Pri moških so največ kilometrov pretekli Marko Tomažin (71,360 km), Borut Ložar (65,6 km) in Zoran Berčič (64,408 km), pri ženskah pa Hrvatica Katarina Bekavac (65,892 km), Slovenka Berny Čeplak Poznič (63,216 km) in Italijanka Elena Fabiani (62,016 km).

Tekmovanje je potekalo v organizaciji Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija, soorganizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter ob podpori Mestne občine Kranj in Atletske zveze Slovenije.