Paradižnikova pita in skutni namaz

Poleti se nam prilegajo preproste in lahke jedi, ki nam ne obležijo v želodcu. Zakaj si ne bi namesto pice privoščili paradižnikove pite, ki jo imamo pripravljeno v trenutku, medtem ko bo skutni namaz z bučnim oljem osvežilen in bolj hranljiv nadomestek paštete.

Za pripravo paradižnikove pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 2 večja paradižnika, 200 g skute, 100 g sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 manjši jajci, sol in poper, bazilika in origano.

Listnato testo razvijemo in ga po celotni površini prebodemo z vilicami in ga premažemo z enim stepenim jajcem. Skuto, sirni namaz, olivno olje, eno jajce, ščep soli in popra zmešamo v gladko zmes. Nadev razporedimo po testu in ga enakomerno razmažemo po celotni površini. Po vrhu razporedimo na tanjše rezine narezan paradižnik ter potresemo z baziliko in origanom. Vsako stranico testa zavihamo navznoter, tako da dobimo en centimeter širok rob. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut.

Za pripravo skutinega namaza z bučnim oljem potrebujemo: 250 g pasirane skute, 50 g kisle smetane, 1 strok nasekljanega česna, 2 žlici bučnih semen, 3 žlice bučnega olja, sol in poper.

Skuto z vilicami dobro zmešamo. Primešamo preostale sestavine in namaz postavimo za pol ure v hladilnik.

Nasvet: Namazu primešamo poljubne sveže začimbe, ki jih na drobno nasekljamo.