Slavnostni govornik predsednik zveze borcev za vrednote NOB Medvode Vladimir Bertoncelj, ob njem zbor Zlata jesen, ki je oblikoval kulturni program / Foto: Tina Dokl

Poklonili so se petim žrtvam

V soboto so se pri spomeniku pri golfskem igrišču v Smledniku poklonili petim žrtvam, ki jim je nacistični okupator 22. avgusta leta 1941, le nekaj mesecev po zasedbi slovenske zemlje, vzel življenje.

Smlednik – Letos mineva osemdeset let, odkar je nemški okupator na mestu v Smledniku, ki so mu takrat rekli Baronov boršt, ubil pet slovenskih fantov. Privezanim na drevo jim je nadel preveze čez oči in zavpil ukaz, naj ustrelijo nanje. Franc Sešek iz Bukovice ni dovolil, da bi mu prekrili oči in sovražniku je gledal naravnost v oči, ko mu je ta vzel življenje. Poleg njega so 22. avgusta življenje izgubili še Franc Poznik, Božidar Repič, Anton Jeglič in Ivan Pregel, vsi Kamničani.

»Priča tega dogodka je danes le še hrast, ki stoji za spomenikom. Takrat je bila njegova višina še majhna in dimenzija skromna. Nanj so privezali talca Seška, ki eksekutorjem ni dovolil, da mu zavežejo oči,« je v govoru zapisal predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Medvode Vladimir Bertoncelj; in še: »S pobojem petih talcev maščevanja okupatorja še ni bilo konec. Kar nekaj časa so pustili umorjene ležati na tem kraju in prisilili bližnje krajane, med njimi tudi otroke, da so si umorjene ogledali.« Bertoncelj je med drugim poudaril, da udeležba na spominskih slovesnostih iz leta v leto pada, predvsem pa izrazil zaskrbljenost, da se spominskih slovesnosti udeležuje vse manj mladih.