Zaključil se je letošnji Kamfest, ki je zadovoljil tako otroke kot različne kulturne, umetniške in glasbene okuse.

Poslovil se je do naslednjič

Osemnajsta edicija največjega kamniškega poletnega festivala glasbe, gledališča, filma in likovnih umetnosti Kamfest 2021 se je v soboto zvečer končala z nastopom skupine Orlek na Mestnem odru, skupine Matter na odru Barutane in Jean-Christophe Gairard tria na odru Pr' Goslač sredi Kamnika.

Kamnik – Devet poletnih dni, od 6. do 14. avgusta 2021, je Kamnik gostil številne izvajalce, tudi mednarodne, ki so skupaj z obiskovalci v mesto ponovno pripeljali nekaj skupinske festivalske vznesenosti.

Na Glavnem trgu je ob zgodnjih večernih urah vabil tudi odprti glasbeni oder, zvoke Kamnika s prve kompilacije domačih novodobnih glasbenih skupin in projektov so obiskovalci lahko slišali na odru Kreativne četrti Barutana (KČB). Na ploščku pa lahko prisluhnemo Before Time, Navihanim Štumfkom, zasedbi Echoes, Teji Poljanšek z mednarodno zasedbo Eleutheria in dvema mladima raperjema Stinu Brinovcu, ki ustvarja pod imenom Killa Brin, ter Martinu Dan Vidmarju - DaGimeni; v živo pa se tokrat žal nastopa niso mogli udeležiti Navihani Štumfki in Poljanškova z Eleutherio.

Vrvišče ob glavnem kamniškem trgu je obiskovalcem predstavilo tudi slikarko Ireno Gayatri Horvat in glasbenika Simona Skalarja, Barutana pa med drugim Sto let (a Hundred Years) Oliverja Pilića, serijo fotografij, ki je bila posneta aprila in maja leta 2020, med karanteno v času pandemije. Namen razstavljenega projekta je dvojen: ekonomski in okoljski. Gre za delo v nastajanju in ga lahko imenujemo tudi arhiv karantene. Postavitev v ključavničarski delavnici v KČB se navezuje na sam prostor, ki deluje kot ustavljen v nekem preteklem času. Ravno tako pa je v sosednji sobi v delavnici svoj umetniški izraz publiki predstavil Tadej Droljc z instalacijo, ki jo je naslovil Kamniški vrh – Avtoportret. Gre za generativno avdiovizualno sliko, ki jo Kamniški vrh neprestano in prav zdaj izrisuje na podlagi svojega spomina. Ta je sestavljen iz številnih fotografij, ki so jih posneli naključni obiskovalci; spominov, ki se neprestano pretakajo, mešajo ter stekajo v neskončno reko perspektiv. Poleg tega pa se avtoportret osvežuje s trenutnimi vremenskimi pogoji na planini, ki vplivajo na videz in počutje hriba in s tem na gibanje predstavljene abstrakcije oziroma slikarjevega čopiča. »Slika je vedno drugačna. Včasih je fokus na detajlu, včasih na celi sliki, zabrišejo se meje med teksturo in figuro … Delci se med seboj prelivajo. Nič ni fiksno …,« razlaga avtor umetniške instalacije, ki pravi, da se je vse začelo s tem, ko je želel več delati v naravi in je tako združil delo z računalnikom in ljubezen do narave. Kamniški vrh pa je njegov najljubši »hrib«. Tako je nastal avtoportret gore, percepcija nečesa nečloveškega – kako hrib vidi sebe, še izvemo.

Pestremu dogajanju letošnjega Kamfesta, kjer poskrbijo tudi za najmlajše in zahtevne obiskovalce, opremijo zid Barutane s fotografsko razstavo, se je tokrat z urbano poslikavo odra pridružil Endi E. Pašić, mladi stari znanec kamniške striparske scene, ki ustvarja pod mentorskim vodstvom Ivana Mitrevskega. Med drugim pa Kamfest vedno obišče tudi Križnikov festival, ki ga letos načrtujejo septembra v Motniku. Tokrat so za pokušino nastopili trije pripovedovalci, navdušila pa je tudi arhitekturno-umetniška rešitev, kjer so jim poslušalci prisluhnili.