Obisk priljubljene soteske Vintgar se po nedavni nesreči, v kateri je obiskovalko hudo poškodovala skala, ni zmanjšal. / Foto: Gorazd Kavčič

Vintgar še vedno izjemno priljubljen

Soteska Vintgar je tudi to poletje med najbolj priljubljenimi izletniškimi destinacijami. Popolne varnosti v naravnem okolju nikoli ni mogoče zagotoviti, po nesreči, v kateri je skala poškodovala obiskovalko, z obžalovanjem ugotavljajo v Turističnem društvu Gorje.

Gorje – Nedavna nesreča, v kateri je skala, ki se je odkrušila s pobočja nad sotesko, hudo poškodovala obiskovalko, ljudi ni odvrnila od obiska soteske Vintgar, je povedal strokovni vodja Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant.

Na vprašanje, ali so zaradi nesrečnega dogodka sotesko dodatno urejali ali spreminjali režim obiska v njej, odgovarja, da ne. »Po natančnem pregledu okoliščin smo ugotovili, da je šlo za dogodek, ki ga enostavno ni bilo mogoče pričakovati, kot v nekakšen posmeh vsemu varovanju, ki je v soteski vzpostavljeno za zaščito obiskovalcev. Skala se je namreč utrgala tako rekoč v neposredni bližini velikih varovalnih sistemov – a na drugi strani soteske, preletela vodno telo in se raztreščila, kar je povzročilo učinek granate in posledično poškodbo obiskovalke,« je pojasnil Bregant.

Poudarja, da so sotesko z varnostnih vidikov natančno pregledali že spomladi, v zvezi z nesrečo pa seveda poteka tudi policijska preiskava, katere rezultati za zdaj še niso znani.

»Odstranili oziroma uredili smo vse, za kar smo po skrbnem pregledu ugotovili, da bi potencialno lahko ogrožalo obiskovalce. Iskreno obžalujemo, da se je nesreča zgodila, in z maksimalno mero odgovornosti skrbimo za vse ukrepe, ki povečujejo varnost obiskovalcev, a ugotavljamo, da gre za naravno okolje, kjer na vse okoliščine enostavno nikoli ni mogoče vplivati,« je še povedal Bregant.

Sicer pa na višku poletne turistične sezone tudi letos v Vintgarju beležijo iz dneva v dan več obiskovalcev. »K sreči je naš javni poziv, naj se v Vintgar odpravijo čim bolj zgodaj oziroma ob urah, ko obremenitev ni največja, vsaj delno zalegel. Obiskovalci v večji meri kot prej pridejo bolj zgodaj in na naravni prijazen način: peš, s kolesom ali z javnim prevoznim sredstvom,« opaža Bregant.

Kljub temu skoraj vsak dan med pol deseto in drugo prihaja do občasnih zapor ceste pred parkiriščem. »Ko se parkirišče zapolni, to pomeni, da je dovolj obremenjena tudi soteska. Promet nato sproščamo tako, kot se sproščajo parkirna mesta,« je pojasnil Bregant.

Kot poudarja, v društvu sicer za ureditev prometa kot edino optimalno rešitev še vedno vidijo ureditev nove parkirne površine, ne le za Vintgar, ampak tudi za Radovno in Pokljuko. »Na ta način bi rešili težave lokalnega prebivalstva, za katero nam je jasno, da je zaradi prometne obremenitve pogosto v res neprijetnih razmerah, obenem pa bi urejeno parkiranje prav gotovo pozitivno vplivalo tudi na naravovarstveni vidik,« je prepričan Bregant.