Na planini Svečica si je skupina čeških planincev po nasvetu jeseniških gorskih reševalcev kar takoj naložila aplikacijo, s pomočjo katere se lahko določi njihova lokacija.

Češki planinci so si takoj naložili aplikacijo

Jeseniški gorski reševalci so v zadnjem času imeli kar nekaj primerov, ko so prejeli klic na pomoč, pa klicatelj ni znal povedati, kje je. V sobotni preventivni akciji v Karavankah so zato planincem svetovali tudi o namestitvi aplikacije za določitev GPS-lokacije.

Svojo lokacijo najenostavneje sporočimo, če si na pametni telefon naložimo posebno aplikacijo za določanje lokacije.

Jesenice – »V zadnjem času smo imeli kar nekaj primerov, ko smo prejeli klic na pomoč, pa klicatelj ni znal povedati, kje je. Podatek o dolžini hoje z bližnjega griča ali o 'večjih smrekah' nam reševalcem prav veliko ne pomaga,« je povedal Robert Sušanj iz GRS Jesenice. Tudi zato, da bi planince spomnili, kako pomembno je, da pri gibanju v gorah vedo, kje so, so jeseniški gorski reševalci v soboto na območju Karavank pripravili preventivno akcijo o varni hoji v gore. Pod Golico, na planinah Svečica, Seča in Pusti Rovt, so planince opozarjali na pomen ustrezne opremljenosti, pravilnega načrtovanja ture, nujnosti zadostnega pitja tekočin v teh vročih dneh ...

»Glede na ugotovitve nekaterih zadnjih reševalnih akcij pa smo posebno pozornost namenili tudi orientaciji v okolju ter znanju določitve GPS-lokacije. Poznavanje lokacije je zlasti pomembno, ko pokličemo na pomoč reševalce, pa zaradi nepoznavanja terena ne vemo točno, kje smo. V takšnih primerih so nam v pomoč GPS-koordinate, ki jih danes lahko enostavno pridobimo s pametnimi telefoni,« je povedal Robert Sušanj. Tako so gorski reševalci nekaterim svetovali, kako naj določijo svoj položaj v naravi in kako naj si namestijo aplikacijo na pametni telefon.

Po besedah Roberta Sušanja je bil odziv planincev pozitiven, z veseljem so sprejeli priporočila in nasvete gorskih reševalcev. Večinoma so bili tudi zelo dobro opremljeni.

»Na planini Svečica smo naleteli na večjo skupino čeških planincev, ki smo jim pripravili kratko predavanje o vseh pomembnih elementih varne poti v gore. Večina od njih si je aplikacijo za določitev lokacije namestila kar takoj,« je povedal Sušanj, ki je v imenu jeseniških gorskih reševalcev poudaril, da bodo tudi zaradi tega intervencije uspešnejše, reševalci pa se bodo do poškodovanih prebili bistveno hitreje, kot če morajo poškodovanca še iskati ...