S suhadolskega odlagališča je treba odstraniti dobrih 105 ton odloženih odpadkov. / Foto: Aleš Senožetnik

Iščejo izvajalca za odvoz odpadkov

Inšpektorat za okolje in prostor z javnim naročilom išče izvajalca za odstranitev inertnih odpadkov z odlagališča Suhadole. Stroški bodo znani po prispelih ponudbah, denar bo založil inšpektorat in ga nato terjal od Občine Komenda, ki mora poskrbeti za sanacijo odlagališča.

Suhadole – Rok Evropske unije, do katerega mora država sanirati odlagališče inertnih odpadkov v Suhadolah, se nezadržno bliža. Slovenija je sodišču Evropske unije namreč obljubila, da bo odlagališče zaprto oktobra prihodnje leto. Sodišče je Sloveniji že leta 2018 naložilo zaprtje 21 potencialno nevarnih odlagališč, med katerimi je tudi suhadolsko. Upravljavci dvajsetih odlagališč so ta sanirali do konca lanskega leta, problematično je ostalo le še to v občini Komenda.

Občina je v lanskem letu že dvakrat poskušala sama najti izvajalca, ki bi odpadke odstranil, a sta bili ponudbi, ki so ju prejeli, zanje predragi. Lani so imeli v ta namen v proračunu le 300 tisoč evrov, in čeprav so znesek letos dvignili na 1,05 milijona evrov, tudi to ne bo dovolj. Po ocenah naj bi sanacija v najboljšem primeru stala okoli 10,5 milijona evrov, če pa bodo med izkopom našli tudi nevarne odpadke, pa znajo stroški narasti celo na več kot 25 milijonov evrov.

Občina Komenda, ki ima od sredine julija zaradi sklepa o davčni izvršbi na denarna sredstva za stroške zapiranja odlagališča inertnih odpadkov (občina je na ta sklep sicer vložila pritožbo) delno blokirana občinska denarna sredstva, potrebnega denarja nima, ker pa državi ob morebitni prekoračitvi roka grozi denarna kazen, so se na inšpektoratu odločili, da izvajalca za odstranitev odpadkov poiščejo sami.

Založili bodo tudi denar in stroške naknadno izterjali od občine. Tretjega avgusta so objavili javno naročilo, od izvajalca pa pričakujejo, da bo prevzel približno 105.090 ton odpadkov in jih odpeljali do obratov za predelavo odpadkov, kjer bodo ustrezno predelani. Rok za oddajo ponudb je 15. september, izbrani izvajalec pa bo za odpadke s suhadolskega odlagališča moral poskrbeti do najpozneje 31. oktobra prihodnje leto.