Bohinj je v vročih poletnih dneh zelo priljubljena turistična destinacija. / Foto: Primož Pičulin

Turistično doživetje v osrčju narave in gora

Neokrnjena narava Bohinja je tista, ki že vrsto let privablja turiste od blizu in daleč. S svojo lego na območju Triglavskega narodnega parka ponuja nešteto možnosti raziskovanja naravnih lepot in aktivnega preživljanja časa. Slovenski in tuji turisti so z nami delili izkušnje in doživetja v Bohinju.

Ribčev Laz – Bohinj sodi med najbolj priljubljene turistične destinacije Mateja Cizmarika iz Slovaške. »Tu sem že tretjič in vedno znova me navduši pristnost narave in ljudi, ki so zelo prijazni in ustrežljivi. Vaša dežela se sicer nekoliko razlikuje od naše, veliko je rek, jezer in voda nasploh, kar mi je zelo všeč. Klima je zelo prijetna, osvežilna in sproščujoča. Ničesar ne pogrešam, okolje je popolno,« je dejal Matej Cizmarik in nam še zaupal, da zaradi pogojev v zvezi s covidom-19 ni imel nobenih težav, niti pri prehajanju državne meje niti pri nastanitvi ali obisku znamenitosti.

David in Romaine iz Francije sta tokrat Slovenijo obiskala prvič. »Na spletni strani sva zasledila pohodno pot Juliana Trail, ki v Franciji ni posebej znana. Rada se podava na daljše pohodniške poti, ki ležijo v osrčju narave in gora. Zdi se, da Juliana Trail ni posebno oblegana, na poti sva večino časa sama, le redko srečava kakega pohodnika, kar nama je še posebno po godu, saj iščeva kraje, kjer ni gneče,« sta dejala francoska turista, ki bosta v Sloveniji ostala tri tedne. »Bohinj je na drugi strani poln turistov. Opazila sva, da ga za en dan množično obiskujejo tudi domačini. So pa cene nekoliko višje. Privoščila sva si limonado, ki je stala tri evre, kar se nama zdi zelo drago. Za trenutek sva imela občutek, da jo uživava v centru Pariza, kjer so cene podobno zasoljene,« sta še dodala.

Pestrost dejavnosti na vodi in ob njej

Urejenost, čistoča, mir, čudoviti pogledi in širok nabor dejavnosti pa so tisti, ki v Bohinj privabijo Damirja Horvata z družino iz Ljubljane. »Običajno si izberemo eno izmed slovenskih destinacij in tu preživimo dva do tri dni. Tokrat smo si izbrali Bohinj, ki ga sicer ne obiščemo pogosto. Ob koncu tedna je bila velika gneča, ki ni dajala občutka, da že leto in pol živimo v razmerah epidemije. Je pa voda Bohinjskega jezera ledeno mrzla,« je pojasnil Horvat.

Anji Kovačič iz Nove Gorice je v Bohinju všeč osvežilna klima, ki ni prevroča. »V primerjavi z obmorskimi kraji se mi zdi, da tu ni pretirane gneče. Imamo majhno deklico, ki so ji všeč vse dejavnosti z vodo, obenem je jezero primerno za supanje. Zdi se mi, da je okolje varno za otroke. V bližini je tudi ranč s konji, ki ga radi obiščemo,« je še povedala Kovačičeva.

Enodnevni izlet v Bohinj

Bohinj že več desetletij obiskujeta Cijan in Marija Milovan iz Šempetra. Zaradi lanskoletne izkušnje s parkiranjem in visoko parkirnino sta se tokrat odločila, da na enodnevni izlet v Bohinj pripotujeta z vlakom in avtobusom. »Cene parkiranja so tu neznosne, tri evre na uro se nama zdi oderuško. Z avtom je dostop do Bohinja praktično nemogoč,« sta poudarila in nadaljevala: »Kljub temu rada prihajava, tu imava prijatelje. Večino časa preživiva ob morju, zato nama godi, da zamenjava klimo in se vsaj en dan v poletju naužijeva alpskega ozračja. Pridružila sta se nama vnuka, ki izredno uživata.«

Poleg Bohinja pa je Astra Babnik iz Izole ob enodnevnem izletu nameravala obiskati še Bled in Ljubljano. »Prvi vtis bohinjske okolice je pozitiven in me je prepričal, da se še vrnem. Proste dni namreč radi preživljamo aktivno in zdi se, da je Bohinj primeren za tak način izletnikovanja. Supala bom in morda tudi zaplavala, če padem s supa,« je dejala.