Dneva teric tudi letos ne bo

Za razliko od lani tokrat niso krive protikoronske omejitve, pač pa je organizatorjem letos gostoljubje odrekla domačija, ki je gostila Dan teric.

Davča – Sredi avgusta bi v Davči moral potekati tradicionalni Dan teric, a prireditve že drugo leto zapored ne bo. Lani je Turistično društvo (TD) Davča ni priredilo zaradi protikoronskih omejitev, na letošnji Dan teric pa so se po besedah predsednika TD Lojzeta Jelenca začeli pripravljati takoj po sproščanju ukrepov, nakar je prišlo do zapleta. »Na domačiji pr' Vrhovc, kjer je doslej potekala prireditev, so nam odrekli gostoljubje. Bili smo neprijetno presenečeni. Lastnik domačije pravi, da so se usmerili v drugo panogo turizma in da gostom obljubljajo mir,« je razložil Jelenc. Dodal je, da se bodo potrudili, da bodo Dan teric znova priredili že prihodnje leto. »Če ne bo možen dogovor o izvedbi na Vrhovčevi domačiji, bomo poiskali drugo lokacijo,« je napovedal.

Na Vrhovčevi domačiji so se v zadnjih letih začeli bolj resno posvečati turizmu. Postavili so glamping hiški, v kratkem bodo odprli apartma, omogočajo tudi kampiranje in ribolov. Kot je pojasnil gospodar Andrej Kejžar, je bil vložek v nastanitvene kapacitete velik, zato se bojijo, da bi na rezervacijskem sistemu Booking prišli na slab glas zaradi ocen gostov, saj Dan teric za domačijo predstavlja veliko obremenitev. Gre namreč za množično prireditev, ki v enem koncu tedna privabi več tisoč obiskovalcev. »Zaradi prireditve bi se v izogib morebitnim slabim ocenam morali za vsaj deset dni odpovedati gostom. Postaviti je treba prireditveni šotor, pokositi travnike, pa čeprav je včasih trava nizka, kar pomeni tudi izpad krme,« je razložil Kejžar. Povedal je tudi, da so se v TD Davča priprave na letošnji Dan teric zaradi negotovih razmer glede izvedbe začele pozno, zato je bilo premalo časa, da bi se lahko pogovorili in poiskali rešitve, da bi bila domačija čim manj oškodovana. »Možnost priprave Dneva teric pri nas bo vedno obstajala in mislim, da bomo prišli do dogovora,« je še dejal Kejžar.