Neznani storilci so minuli konec tedna oskrunili spomenik, posvečen herojinji Mihaeli Škapin - Drini. / Foto: arhiv ZB NOB Žiri

Oskrunili partizanski spomenik

Na Škofjeloškem, tokrat na Žirovskem, je minuli konec tedna spet prišlo do vandalizma in skrunitve spominskega obeležja NOB.

Žiri – Na spominski plošči, posvečeni herojinji Mihaeli Škapin - Drini, je neznani storilec minuli konec tedna s črnim sprejem prekril rdečo zvezdo in nekaj črk, je opozoril v. d. predsednika krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Žiri Ivan Albreht. »Videti je, da je bila moteča rdeča zvezda. Le zakaj?« se sprašuje, saj je po njegovih besedah v tistem zgodovinskem času predstavljala simbol upora proti okupatorju in boja proti njihovim pomagačem.

Kot ocenjuje Albreht, materialna škoda ni zelo velika, čeprav bodo spominsko ploščo morali zamenjati, težje pa je po njegovem prepričanju oceniti škodo, ki je nastala v miselnosti storilca oziroma storilcev, ki se na tak način lotevajo spomina na narodnoosvobodilni boj. Kot pravi, ne razume vzgibov, ki storilce vodijo k takim dejanjem, zato jih poziva, da če imajo toliko poguma, da oskrunijo spomenik, naj ga imajo še toliko, da povedo, kdo so in zakaj so to storili. Ob tem je znova spomnil tudi na skrunitev spomenika na Pasji ravni aprila letos. »Tam so se storilci vsaj na neki način 'podpisali'. Se pa sprašujem, ali ni sedanja politika izključevanja NOB in njenih simbolov na državni ravni (ne)hote tudi spodbuda takšnemu početju.« Dodal je še, da bodo po oceni škode podali prijavo proti neznanemu storilcu v upanju, da mu organi pregona stopijo na prste.